Home > Concerten > Low – Junip – Barbarossa – Koninklijk Circus, Brussel – 8 mei 2013

Low – Junip – Barbarossa – Koninklijk Circus, Brussel – 8 mei 2013

lownuits13

Het leek wel of de weergoden het aan de stok hadden met die van de muziek want in Brussel deden die eerste er alles aan om ons en de rest van muziekminnend België uit respectievelijk de Botanique en het Koninklijk Circus te houden. Maar voor Low willen wij al eens een onweer trotseren. En bovendien kregen we er Junip en Barbarossa als beloning bij.

Hij heet James Mathé en wij moeten u ongetwijfeld niet uitleggen waarom hij zich Barbarossa noemt. Met spaarzame elektronica, deels op tape, deels live gespeeld, en een fluwelen stem probeerde hij in zijn dooie eentje de doorweekte, Brusselse harten voor zich te winnen.

En terwijl de zaal langzaamaan volliep, leek dat nog te gaan lukken ook. Maar hoewel roodbaard misschien wel iets in zijn mars heeft, hadden we het na vijf – we zijn goed geluimd – songs wel gehad. En daar kon die goed gekozen cover van Terence Trent D’Arby’s Wishing Well noch nieuwe single The Load weinig aan veranderen.

Junip pakte het heel anders aan. Met drums, bas, percussie, achtergrondzang en erg prominente toetsen wist José Gonzales, zelf op akoestische gitaar, zich stevig geruggesteund. De songs hadden dan ook meteen meer impact. Omdat de toetsen zo op de voorgrond traden, deed de sound van deze Zweden ons soms denken aan The Carpenters, maar dan zonder de zalvende stem van Karen.

Niet dat Gonzales het slecht deed uiteraard, daarvoor is hij een te goed vocalist. Maar af en toe was het geheel toch een beetje vlak. Slechts bij uitzondering zocht zijn stem uitersten op en ook de muziek ging niet erg diep.

In Wihtout You, niet toevallig ook beloond met het meest enthousiaste applaus, werd dat principe aan de kant gelaten met meteen een beter resultaat. Maar al bij al was Junip toch licht teleurstellend, ook al zal het overgrote deel van de zaal dat tegenspreken, afgaand op de reacties na de show.

Doe ons dan toch maar tien keer Low. Met dezelfde schaarse middelen als aangewend op hun laatste, uitstekende plaat, ‘The Invisible Way’, kwamen ze ook naar de Botanique. Ook hier was de piano dus,  net als op de plaat, uitdrukkelijk aanwezig. En bovendien nam Mimi Parker, Mevrouw Sparhawk, heel regelmatig het heft in handen. Opvallend was ook dat in de nummers waar Steve Garrington de piano bespeelde, hij zijn bas niet aanraakte (die enkele uitzondering daar gelaten).

Zowat de hele, nieuwe plaat kwam aan bod met een logisch Plastic Cup voorop, gevolgd door een met spaarzame gitaar ingezet On My Own dat uiteindelijk uitdraaide op een tornado zoals ook Neil Young die kan ontsteken. Het zorgde voor een boost van energie, die alle vermoeidheid van de lange dag van je af deed vallen.

Terwijl het trio zijn ding deed, werden op de achtergrond filmpjes geprojecteerd. Niet dat ze meteen iets met de muziek te maken leken te hebben. Aanvankelijk waren het oude zwart-witopnames van allerlei stunts, maar naarmate de show vorderde leek het meer en meer om huisgemaakte filmpjes te gaan, al was er nooit iemand te herkennen.

Uiteindelijk was het ook maar bijzaak want de muziek en de bijhorende uitvoerders zogen alle aandacht terecht naar zich toe. Parker toonde aan dat ze uitstekend kan zingen. De melancholie die zij in haar stem weet te stoppen, gecombineerd met het soms tergend trage ritme, waren vaak hallucinant. En ook Sparhawk bracht zijn nummers met veel inleving en passie.

Naast de nieuwe plaat hoorden wij nog een magistraal Monkey passeren, werden we omvergeblazen door een krachtig Canada, leek Pissing wel een onhoudbare stroom en waren we helemaal kapot van de schitterende (en bijzonder toepasselijke) bis Goodnight, die ons met spijt in het hart de zaal deed verlaten.

Spijt dat het na veertien nummers al was afgelopen. De weergoden hadden gefaald en daar waren wij, en met ons zowat het hele Koninklijk Circus, bijzonder blij om.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: