Home > cd's > Reiziger – Kodiak Station

Reiziger – Kodiak Station

reizigerkodiakstation

Ruim tien jaar na je vorige plaat terugkomen en toeslaan met een pracht van een plaat is niet iedereen gegeven. Maar bij Reiziger draaien ze er de hand niet voor om.

‘Kodiak Station’ is geïnspireerd door een documentaire van Werner Herzog en wordt dan ook passend ingeleid door de machtige stem van Peter Cremers. De naam zegt u wellicht weinig, maar de stem is uit duizenden herkenbaar als de achtergrondstem bij honderden (voornamelijk natuur-) documentaires. Maar eens de gitaren het overnemen, is het een en al Reiziger.

Trage grunge zo je wil. Of slowstoner. Maar misschien zijn die vakjes allemaal te eng voor Reiziger. Zoals wel vaker het geval is. Misschien is het te beschaafd voor grunge. Of niet fel genoeg voor stoner. Maar het is wel een plaat, waar wij zo stilaan aan verslaafd raken. De riffs komen op als een onstopbare overstroming. Traag maar ongelooflijk krachtig sleuren ze alles wat hen in de weg staat met zich mee om een totale ravage achter zich te laten, eens het water is weggetrokken.

En dan is er de slepende, maar kraakheldere zang van Geert Plessers, u misschien ook wel bekend van Confuse The Cat. Alle puzzelstukjes vallen feilloos op zijn plaats, zelfs als hij in Grizzly People iets meer van jetje geeft dan in opener Yuma.

En steeds weer is er die lome ritmesectie, die het nummer als een bulldozer voortstuwt. Als we het dan toch over natuurdocumentaires hebben, vergelijk de Reiziger van ‘Kodiak Station’ dan maar met een nijlpaard. Het lijkt een log, onhandelbaar dier, maar het kan erg dodelijk zijn. Ook Reizigers gitaren zijn van dat kaliber: schijnbaar traag, maar bijzonder efficiënt.

Het heeft allemaal iets onwerelds, iets van een eindeloos verafgelegen, desolaat, maar indrukwekkend landschap, dat enkel maar varieert tussen guur en guurder. Een Kodiak Station bijvoorbeeld. Of zoals Plessers het uitlegt in het gelijknamige nummer: “Nothing’s gonna change”.

Voor ons hoeft er ook helemaal niks te veranderen. Want dit ‘Kodiak Station’ is een plaats waar wij onszelf graag verliezen. En dat mag gerust nog even duren.

Copyright: daMusic

Advertenties
Categorieën:cd's Tags: ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: