Home > Concerten > Eels – Nicole Atkins – Koninklijk Circus, Brussel – 10 april 2013

Eels – Nicole Atkins – Koninklijk Circus, Brussel – 10 april 2013

Eelskoncirc13

Als er één ding zeker is bij een concert van The Eels is het wel dat er niks zeker is. Het enige wat echt vaststaat is dat de band gaat spelen. Verder moet je vertrouwen op de gemoedstoestand en de ongebreidelde fantasie van E en bij uitbreiding van de hele band. In het Koninklijk Circus zaten alle radertjes (bijna) perfect op de juiste plaats.

Het begon al meteen met het voorprogramma. De clown (al was het eerder een grauwe pierrot), die het podium kwam opgeklommen (letterlijk) doorheen het publiek, vergastte ons op croonerversies van klassiekers als I Started A Joke  en My Heart Will Go On. Later zou hij samen met zijn sidekick, een als aap verklede vrouw (?) nog een niet onbescheiden rol krijgen in de show van The Eels.

Nicole Atkins kreeg de ondankbare taak toebedeeld om het Koninklijk Circus voor te bereiden op de komst van de palingen. Niet dat ze dat slecht deed, maar ze slaagde er evenmin in om de hoofden te doen opkijken. Leuke cover wel van Roy Orbisons Crying, maar verder nogal anoniem.

De opstelling van The Eels viel al meteen op als je de zaal binnenkwam. Met drummer Knuckles uitgesproken naar voor geschoven en E daarnaast op zijn eigen podium. Gitaristen P Boo en The Chet en bassist Honest Al stonden mooi uitgelijnd op hun eigen podium iets meer op de achtergrond. Alle podia waren bovendien mooi afgelijnd, terwijl E’s exemplaar nog van een lijkaftekening voorzien was, als om hem eraan te herinneren dat elk moment zijn laatste zou kunnen zijn. Trouwens zo gek nog niet gezien zijn verleden.

Dat het vooral werk uit de laatste (en trouwens uitstekende) plaat ‘Wonderful Glorious’ zou zijn dat aan bod kwam, verbaasde dan weer niemand. The Chet liet al meteen zijn gitaar scheuren, kraken en piepen als aanloop naar Bombs Away. E zelf beperkte zich trouwens tot de ritmegitaar en liet alle solo’s over aan zijn twee medepalingen, die dat trouwens met veel brio deden. De schitterende vuilbakgitaar uit Peach Blossom en de snedige solo aan het einde van Open My Present waren daarvan het beste bewijs.

Dat laatste nummer was trouwens meteen ook de aanleiding voor het publiek om tevergeefs E’s vijftigste verjaardag onder de aandacht te brengen, maar daarin had de band nog geen zin en het cadeautje dat hem werd toegeworpen, verdween met een droge “Thanks”, in het decor. Maar E ontsnapte toch niet aan zijn Brusselse feestje toen band en entourage hem trakteerden op een verjaardagstaart, ballonnen en confetti. De tongkus van de eerder vermelde clown kreeg hij er als bonus bovenop.

Uiteraard paste dat allemaal binnen de nooit van humor gespeende shows van The Eels. Net als onder meer de Adidas trainingspakken die de hele band droeg, de knuffels met elk van zijn bandleden en de drumsolo (Go Knuckles). Helemaal hilarisch werd het tijdens de derde bisronde (Dog Faced Boy en een reprise van Go Knuckles)– we hebben hen er ooit al vier of vijf zien doen ook – toen de lichten al waren aangefloept en de helft van de zaal al leeg was. De stofzuiger was intussen al bovengehaald en de clown paradeerde door de zaal met een bord met daarop “Shhhh, Go Home!” aan de ene en “Tais toi!” aan de andere kant.

Maar vooral muzikaal was dit concert een feest. Want naast de nummers van de laatste plaat maakte de band zich ook bluesrocker Oh Well van Peter Green’s Fleetwood Mac en Itchycoo Park van The Small Faces eigen. De samensmelting van My Beloved Monster en Mr E’s Beautiful Blues was bovendien uitmuntend. En dan hebben we het nog niet eens over Fresh Feeling of het tussen de bonustracks van de nieuwe plaat verstopte I’m Your Brave Little Soldier.

En zo stonden de fans naar goede gewoonte weer voor de nodige verrassingen van allerlei aard. Zoals dat bij een concert van The Eels hoort.

Copyright foto: Focus Knack

Setlist.

1. Bombs Away
2. Kinda Fuzzy
3. Open My Present
4. Oh Well
5. Tremendous Dynamite
6. In My Dreams
7. On The Ropes
8. Peach Blossom
9. Prizefighter
10. The Turnaround
11. New Alphabet
12. Fresh Feeling
13. The Sound Of Fear
14. Go Knuckles
15. itchycoo Park
16. Souljacker Part 1
17. Wonderful Glorious

18. Im Your Brave Little Soldier
19. My Beloved Monster / Mr E’s Beautiful blues

20. The Look You Give That Guy

21. Dog Faced Boy
22. Go Eels

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: