Home > cd's > Sallie Ford & The Sound Outside – Untamed Beast

Sallie Ford & The Sound Outside – Untamed Beast

SALLIE_FORD-untamed_beast

De debuutplaat van Sallie Ford & The Sound Outside ging een paar keer over de tongen van de mensen van Radio 1, maar verder bleef ‘Dirty Radio’ grotendeels onder de radar. Vreemd, want dit is een band die toch een breed publiek zou kunnen aanspreken zonder met de billen bloot te gaan.

‘Untamed Beast’ is namelijk een plaat waar rootsmuziek en blues flirt met indierock. En misschien zit daar nu net het probleem. Van twee (of meer) walletjes eten laat altijd een vreemde nasmaak achter. En niet iedereen staat daar nu eenmaal voor open.

Uithangbord van Sallie Ford & The Sound Outside is uiteraard Sallie, die over een uniek stemgeluid beschikt, dat nu en dan doet denken aan Michelle Shocked. Ze lijkt moeite te moeten doen om de klanken uit haar strot te wringen, hetgeen haar intonatie iets dramatisch meegeeft. Maar het past. Dat wel. Trouwens, die dramatiek hoeft niet per se. In Shivers bijvoorbeeld laat ze horen dat ze ook op meer ingetogen wijze indruk kan maken. En dan nog kan ze het niet laten om die emotionele ondertoon te laten doorschemeren.

En dan is er nog de muziek. The Walkmen lijken nooit veraf – in opener They Told Me bijvoorbeeld – maar staar u niet blind op die vergelijking. Er wordt een behoorlijke schoot blues en/of roots aan de cocktail toegevoegd. Luister maar naar Devil.

Met Do Me Right lijken Sallie Ford en de haren een stap terug in de tijd te zetten. Het refreintje kan zo in een film uit de jaren twintig over drank en vrouwen, maar steeds is er dat typische gitaargeluid dat je dan toch weer met je voeten in de twintigste eeuw zet.

En zo wordt je steeds weer verrast door dit ‘Untamed Beast’ (dat trouwens staat voor jaloezie, zoals ze zelf aangeeft in de opener van de plaat). De gitaren zijn de stevige lijm waarmee dit album aan elkaar hangt. En verder is er een vrij eenvoudig gehouden, maar toch bijzonder doeltreffende ritmesectie, die zorgt voor de fond waarop gitarist Jef Munger zich kan uitleven. Dat wordt uitstekend geïllustreerd in Rockability, dat wordt opgejaagd door de drums van Ford Tennis.

Met Roll Around wordt er nog een akoestisch pareltje aan de plaat toegevoegd, waarop Sallie Ford opnieuw aantoont hoe ze met haar stem gevoelens tot leven weet te brengen. En dan moet je er niet eens iets van verstaan, hoewel teksten als “I just wanna roll around in bed with you” weinig aan de verbeelding overlaten.

‘Untamed Beast’ is een geslaagde opvolger voor een debuut dat er ook al mocht zijn. Hou die Sallie Ford & The Sound Outside vooral in het oog.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: