Home > cd's > The Revival Hour – Scorpio Little Devil

The Revival Hour – Scorpio Little Devil

the-revival-hour-scorpio-little-devil

Wat krijg je als je twee homo’s met religieuze achtergrond bij elkaar zet? Nee, dit is geen flauwe grap, maar rauwe ernst. Want The Revival Hour is niemand minder dan DM Stith en John Mark Lapham. Die eerste kent u misschien van zijn soloplaat of van de hand die hij Sufjan Stevens toestak, de tweede is ook nog bliepjesmeester bij The Earlies.

Lapham was op zoek naar een stem voor muziek die hij bedoeld had voor zijn andere project The Late Chord (met Micah P. Hinson) en stootte via via op Stith. Het resultaat is gekristalliseerd in ‘Scorpio Little Devil’. Dat beiden homo-zijn was dus, net als die religieuze achtergrond, eerder toevallig.

Iedereen ervaart muziek op zijn eigen manier. Wij voelden ons tijdens de eerste luisterbeurten van deze plaat voortdurend ongemakkelijk. En dat had niks met de teksten te maken. Het is eerder een gevoel dat uitgaat van de songs die dit duo heeft gefabriceerd. Voortdurend is er wel één of ander geluidje dat door het nummer heen dwaalt. In Pyre is dat bijvoorbeeld de achtergrondzang, die je opzadelt met die knagende sensatie. Voor die achtergrondzang werd trouwens beroep gedaan op Shara Worden van My Brightest Diamond.

Een andere opvallende factor is dat Stith zijn stem vaak helemaal anders gebruikt dan op zijn soloplaat. Het lijkt wel dat die, hoge kopstem eerder fungeert als instrument. Vandaar ook dat in ze in Copper House en in afsluiter Hound door de mangel wordt gehaald. Het draagt allemaal nog meer bij tot die spookachtige sfeer waarin deze nummers baden.

Een liedje als Hold Back wordt eerder traditioneel gehouden. Met een piano die zo bij Grizzly Bear lijkt te zijn weggelopen. De zang heeft wel iets weg van gospel, iets waaraan het stemmenspel uiteraard veelvuldig bijdraagt. En intussen drijft Thor Harris (Shearwater, Swans) het nummer verder doorheen de blazers en strijkers. Het resultaat is schitterend.

Maar evengoed gaat Lapham in Copper House op de digitale toer en lijkt alles, inclusief Stiths stem, door de synthesizers te worden gedraaid. En ook dat mist zijn effect niet. Het is wel duidelijk dat deze twee elkaar gevonden hebben want in elk van de tien tracks weten ze wel ergens te verrassen zonder dat dat gaat vervelen.

Verwacht geen instant pret met ‘Scorpio Little Devil’ van The Revival Hour. Daarvoor is deze plaat te veeleisend. Maar wie volhoudt, zal beloond worden. Maar goed dus dat die twee homo’s elkaar tegen het lijf zijn gelopen.

Copyright: daMusic

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: