Home > cd's > Why? – Mumps Etc.

Why? – Mumps Etc.

why-mumps-etc

Met veel bombarie maakte Why? gewag van hun nieuwe plaat. Filmpjes werden gelanceerd. Over hoe het artwork tot stand kwam. Of gewoon maffe verhaaltjes die nergens op leken te slaan. Want dat is nu net het mooie aan Why? Het lijkt allemaal onzin te zijn.

Sinds ‘Alopecia’ zijn wij onvoorwaardelijk fan. Dat mag u gerust weten. En daar zijn redenen voor. Dat Why? consequent weigert hun eigen beperkingen te zien is er bijvoorbeeld één van. Want waar Yoni Wolf een fantastisch tekstschrijver en rapper is, is zingen niet één van zijn sterkste kanten. Maar hij doet het wel en hij komt er nog mee weg ook. Zoals in Strawberries.

Op voorganger ‘Eskimo Snow’ werd vooral gezongen, waar hiphop op ‘Alopecia’ toch meer het hoogste woord voerde. Op ‘Mumps Etc.’ – de titel heeft te maken met de mazelen die Yoni Wolf opdeed tijdens de laatste tournee (Mumps) door Europa en alle andere pech die ze toen kenden (Etc.)– wordt teruggegrepen op de gouden formule van dat ‘Alopecia’.

In het openingsnummer Jonathan’s Hope wordt er weer volop gerapt. Met de gekende tekstuele toeren, die je al van bij de eerste lijntjes (When I got better from the mumps / Yes, my swollen nut and neck shrunk) met je oren tegen je boxen plakken, je afvragend waarover hij het nu weer zou kunnen hebben.

Ook de symfonische invloeden, waarschijnlijk de nasleep van de hoger vermelde tournee, steken al eens nadrukkelijk de kop op. Is dat geen harp in Waterlines? Een dwarsfluit in Bitter Thoughts? En strijkers her en der? Maar al bij al blijft Why? nog steeds Why?. De nadrukkelijke percussie (kettingen, belletjes, ongewone ritmes, …) is nog steeds de drijfveer achter de rhymes van Yoni.

Net als ‘Alopecia’ heeft ‘Mumps Etc.’ tijd nodig. Maar dan slaat hij keihard toe en laat een kleinood als Danny (net geen anderhalve minuut lang) je niet meer los of raak je gefascineerd door Kevin’s Cancer.

Het was onbegonnen werk om ‘Alopecia’ te verbeteren. Dat niveau halen ze – waarschijnlijk, maar zeg nooit nooit – niet meer, maar deze plaat mogen ze trots naast de rest van hun collectie zetten. En wij genieten ondertussen gewoon verder van Sod In The Seed of Thirst. Want missers hebben wij op ‘Mumps Etc.’ nog niet gevonden.

Copyright: daMusic

Advertenties
Categorieën:cd's Tags: ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: