Home > cd's > Nate Hall – A Great River

Nate Hall – A Great River

Nooit gehoord van Nate Hall? Verwondert ons niks. Hij mag dan de frontman zijn van de psychedelische spacerock-postmetalband U.S. Christmas, ook dat doet niet meteen belletjes rinkelen. Hier doet hij het in zijn eentje en dat voor de eerste keer. En dat debuut wijkt toch wel af van de genres die zijn band worden toegewezen. Donkere folk heeft de bovenhand op ‘A Great River’.

Eerste vaststelling: wie iets voelt voor Kurt Vile, zal ook hier aan zijn trekken komen. Dat heeft te maken met de lijzige manier van zingen, die de man hanteert, maar ook met de productie, die de plaat een galmend kleurenpatroon heeft meegegeven. Bovendien gebruikt Hall niet meer dan een akoestische en een elektrische gitaar (en per uitzondering een banjo) om zijn boodschap over te brengen. En wonderlijk genoeg verveelt dat nergens.

Het overgrote deel van de nummers wordt ingezet met akoestische gitaar, waarna de elektrische versie er een behoorlijke laag grauwe wolken overheen legt. Dat geldt bijvoorbeeld voor opener The Earth In One Cell en voor Dark Star, maar ook voor het bijzonder melancholische Raw Chords.

Een nummer als Night Theme, een instrumental, wordt anders aangepakt. Daar is het een banjo, die de akoestische gitaar ondersteunt. En hoewel Electric Night Theme, iets verder op de plaat, hetzelfde nummer is met een ander, meer stekelig jas aan, gaat het toch niet vervelen, maar geeft het de song gewoon een ander perspectief.

Nochtans durft Nate Hall zich ook behoorlijk bloot te geven. Luister maar naar het a cappella gezongen When The Stars Begin To Fall, dat een gospelinslag heeft en waarin je de wereld – als de sterren vervagen in de nachtlucht – in de achtergrond tot leven hoort komen.

Dat blootgeven deed hij trouwens ook al in zijn cover van Townes Van Zandts Kathleen, waarmee hij een mooie ode brengt aan de meester zonder zichzelf te verloochenen.

Nate Hall is niet meteen een fantastisch zanger, maar hij kan wel een song brengen, een verhaal vertellen. En het hoeft niet eens zijn eigen verhaal te zijn. ‘A Great River’ is een mooie luisterplaat, die je met plezier in een melancholische bui uit de kast haalt. Ideaal om de zon bij te zien opgaan.

Copyright: daMusic

Advertenties
Categorieën:cd's Tags: ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: