Home > Concerten > Orchestra Of Spheres – Dijlefeesten, Mechelen – 30 juni 2012

Orchestra Of Spheres – Dijlefeesten, Mechelen – 30 juni 2012

Er is nog leven na Django Django en Alt-J. Wie dacht dat met die bands de grenzen van het experiment bereikt waren, heeft naast Orchestra Of Spheres gerekend. Dat bewees dit (letterlijk) kleurrijke viertal op de Mechelse Dijlefeesten.

Het debuut van Orchestra Of Spheres kreeg de al even exotische naam ‘Nonagonic Now’ mee en staat bol van de vreemde wendingen, rare geluiden en onverwachte zanglijnen en was al aan onze cd-speler gepasseerd. Het bleek reden genoeg om de Nieuw-Zeelanders te gaan bekijken op de Mechelse Vismarkt.

Orchestra Of Spheres is op geen enkele manier conventioneel. Een deel van hun instrumenten is van eigen makelij, hun kleding is origineel en waarschijnlijk ook zelf gemaakt en de drummer had de hele set lang een plastic bloem tussen de tanden. Dat ze dan nog namen dragen als Mos Iocoss, Baba Rossa, Jemi Hemi Mandala en Zye Soceles zegt verder meer dan voldoende

De muziek is navenant. Waar de drums en de elektronische bassen zorgen voor een bijzonder funky en dansbare primer, wordt de afwerking verzorgd door een soort driesnarige banjo of een wel heel erg customized, elektrische gitaar en een geïmproviseerde marimba. Vooral door die laatste twee instrumenten lijkt het alsof er saharazand door de verf gedraaid werd en wordt het helemaal een exotisch ratjetoe.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de zang. De dames en heren van dit orkest gebruiken namelijk ook hun stemmen ten volle. De samenzang is altijd intrigerend en vaak bijzonder inventief. Door de zang van de tegelijkertijd ook nog eens figuren uitbeeldende Mos Iocoss en Zye Soceles – de twee dames binnen het collectief – niet samen, maar iets na elkaar te laten vallen, werd Mind Over Mind een feest om naar te kijken en naar te luisteren.

Verder leek er volop geïmproviseerd te worden, werden de instrumentale nummers vaak bijzonder lang uitgesponnen zonder dat dat echt begon te vervelen.  Het uur dat dit gezelschap vol maakte was dan ook in een wip voorbij. Bovendien kreeg de Vismarkt er zelfs nog een bisnummer bovenop.

Orchestra Of Spheres was een verademing, die kon rekenen op een – weliswaar grotendeels (half)dronken – bijzonder enthousiast meedansend publiek. Wie wil kennismaken met een tot het uiterste gedreven, latere “wereldversie” van Talking Heads weet waarnaartoe.

Orchestra Of Spheres speelt op 18 juli op Boomtown (tent).

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: