Home > Concerten > Great Lake Swimmers – Barzin – Botanique, Brussel – 16 april 2012

Great Lake Swimmers – Barzin – Botanique, Brussel – 16 april 2012

Zowel mijn dochter Lobke als ikzelf waren op het concert in de Botanique. Hieronder vind je het verslag van ons beiden. Trouwens, ook de foto is van Lobkes hand.

Lobkes versie

Wat een prachtig concert! Ongelooflijk gewoon. Great Lake Swimmers hebben mij zeker weten te imponeren. Wat je allemaal kan doen met een viool, een banjo, een elektrische gitaar, een akoestische gitaar, een staande bas en drums, het is ongelooflijk.

Ze hebben een prachtig openingsnummer gekozen: I Think That You Might Be Wrong. Dit nummer is eveneens het eerste nummer van hun nieuwe album New Wild Everywhere.

De aandacht werd ook getrokken door het grote aantal muziekinstrumenten dat ze bij zich hadden. ik bedoel: een violiste zit niet in elke band. En een banjo is nog een tikkeltje specialer.

Toen The Great Exhale begon wist ik meteen welk liedje het was.Het is dan ook heel herkenbaar. En natuurlijk kwam na een tijdje het liedje waar iedereen op wachtte en dat iedereen kon meezingen: New Wild Everywhere. Toen ik de zaal rondkeek zag ik enkel lachende gezichten wat uiteraard een goed teken is. Ballad Of A Fisherman’s Wife was niet echt een liedje dat ik had herkend maar het klonk opgewekt en blij en ik denk niet dat ik de enige was die dat vond.  En dan was er Chorus In The Underground, waar de banjo bij te pas kwam.

Uiteindelijk ging hij solo voor 2 liedjes waaronder I Saw You In The Wild en bij On The Water is de rest er stilletjesaan bij gekomen. Bij Your Rocky Spine moest iedereen meestampen op de vloer om het liedje te begeleiden. En natuurlijk viel Les Champs De Progéniture, de Franse versie van Fields Of Progeny in de smaak bij onze Franstalige landgenoten.

Tenslotte, na nog 4 liedjes, bleef iedereen klappen en klappen waardoor ze uiteraard terugkwamen met als bis nummers een cover van Gram Parsons’ A Song For You, Still en tenslotte als kers op de taart: I Am Part Of A Large Family

Kortom Eric, Brad, Greg, Miranda en Tony gaven ons een prachtig concert!

Patricks versie

Met het aantal platen dat Great Lake Swimmers uitbrengt groeit ook hun fanbase. Want de Orangerie van de Botanique was volledig uitverkocht. Toegegeven, omdat de tribune was uitgerold, was het aantal toeschouwers beperkt, maar toch: het gevoel dat deze band volgende keer in een zaal van het formaat van de AB of het Koninklijk Circus zou kunnen staan blijft. En dat heeft dan weer te maken met de groei die de Canadezen hebben doorgemaakt.

Want met de laatste plaat is Tony Dekker erin geslaagd om zijn altcountrysongs nog fijner te polijsten. In die mate zelfs dat het voor sommigen gewoon te glad wordt. Wij keken in elk geval met ongeduld uit naar de manier waarop hij de nieuwe nummers op het podium zou integreren in het oudere, vaak wat ijlere werk.

Vooraf mocht vriend des huizes Barzin de oren der vroegtijdig aanwezigen komen strelen met zijn naakte, tot de essentie herleide songs. Met de hulp van gitariste Amy Manusow liet hij zijn liedjes de harten van de toehoorders doorprikken. Vooral het flinterdunne vibrato van ’s mans stem was pakkend. Het vlakkere – hetgeen opviel zo gauw ze even het voortouw nam – zangorgaan van zijn (tijdelijke) partner sloot daarbij mooi aan. Mooi was ook zijn dubbele ode aan Songs:Ohia (Blue Chicago Moon en Blue Factory Flame), op wiens tribute-concert, georganiseerd om geld te verzamelen om Jason Molina een financieel duwtje in de rug te geven bij de strijd tegen zijn ziekte, beiden elkaar ontmoetten.

Voor Great Lake Swimmers lagen de kaarten helemaal anders. Het waren hun fans die zaten te wachten op muzikaal vuurwerk. En het duurde toch even voor dat er echt kwam. Niet dat die resem nieuwe songs waarmee Dekker het concert begon je helemaal niets deden, het was eerder een gevoel dat ontbrak, dat tikkeltje extra waardoor een concert een extra laagje schoonheid krijgt toebedeeld. Dat viel vooral op toen alles bij The Chorus In The Underground wel op zijn plaats leek te vallen. Voordien hadden we vooral genoten van het wat meer ingetogen The Knife, waarbij Greg Milson zijn uitermate subtiele drumwerk demonstreerde, iets wat nog wel vaker zou opvallen.

Vanaf het solotussendoortje van Dekker, waarbij hij met Moving Pictures Silent Films en I Saw You In The Wild aantoonde dat ook de ruwe kern van zijn songs vaak verblindend mooi kon zijn, leek alles plots wel te kloppen. Dat was al het geval bij On The Water dat de man in zijn eentje inzette, maar waarbij de band één voor één terug het podium op sloop. Hoewel dat laatste nummer ons op plaat niet helemaal wist te overtuigen, bleek het in deze versie toch een hoogtepunt te zijn.

Voor Your Rocky Spine werd de medewerking van het publiek gevraagd en werd de kwaliteit van de planken van de tribune grondig getest. Het daaropvolgende Cornflower Blue – hebben we trouwens de uitstekende, roodharige violiste en achtergrondzangeres Miranda Mulholland al vermeld – haalde je helemaal over de streep en leverde en passant het bewijs dat het met de nieuwe nummers ook kon.

Na de korte pauze kreeg Gram Parsons’ A Song For You een bijzonder fraaie Swimmers-zwembroek aangepast en maakten een gesmaakt Still en afsluiter I Am Part Of A Large Family het tweede deel helemaal rond.

Hoewel sommige van de nieuwe nummers nog een beetje vreemd aanvoelen in hun live-pakje, is een optreden van Great Lake Swimmers nog steeds een feest voor de liefhebber van zacht fluisterende liedjes met het hart op de juiste plaats.

Setlist

1. I Think That You Might Be Wrong
2. The Great Exhale
3. The Knife
4. Changes With The Wind
5. New Wild Everywhere
6. Ballad Of A Fisherman’s Wife
7. The Chorus In The Underground
8. Moving Pictures, Silent Films
9. I Saw You In The Wild
10. On The Water
11. Your Rocky Spine
12. Cornflower Blue
13. Les Champs De Progéniture
14. Changing Colours
15. Everything Is Moving So Fast
16. Pulling On A Line
17. Easy Come Easy Go

18. A Song For You (Gram Parsons)
19. Still
20. I Am Part Of A Large Family

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: