Home > cd's > Patrick Watson – Adventures In Your Own Backyard

Patrick Watson – Adventures In Your Own Backyard

In tegenstelling tot voor ‘Wooden Arms’, toen het ijzer gesmeed moest worden terwijl het nog heet was, heeft Patrick Watson (de groep) zijn tijd genomen voor ‘Adventures In Your Own Backyard’. Het resultaat is … een plaat van Patrick Watson. Of wat had u dan gedacht? En toch…

Dat typische Watsongeluid is bijzonder herkenbaar. Maar dit is duidelijk geen ‘Wooden Arms’ part two. Want het mag allemaal wat minder voor deze plaat. Geen uitgebreide arrangementen, geen overdaad aan percusie. De essentie moet het hem doen. En ook dan weet Patrick Watson zich als heroïne door je aderen te verspreiden. Of hoe eenvoud bijzonder mooi kan zijn.

Lighthouse is al meteen een baken in de nacht. Met enkel de piano en zijn specifieke stem wordt opgebouwd naar een van licht overgoten climax om dan weer terug te keren naar die eenvoud. Net zoals je de lamp in die vuurtoren ziet komen en gaan. En uiteindelijk baadt je in het licht, worden er zowaar mariachi trompetten bijgehaald. Maar het pianothema blijft de draad van kerstlichtjes.

Dat minimale hoor je wel meer terug op deze plaat. Swimming Pools had van Satie kunnen zijn, was daar niet die gitaar geweest. De piano wordt beroerd alsof Watson schrik heeft om te veel toetsen tegelijkertijd aan te raken. Omdat dit nummer de plaat afsluit, lijkt het ook wel alsof de connectie wordt gemaakt met Lighthouse, maar dat kan onze verbeelding zijn.

De country-inslag is er nog steeds. Luister maar naar Step Out For A While, dat wordt ingezet met een neuriënde Watson (de man) bijgestaan door Erica Angell, vrouw van gitarist Simon en deel uitmakend van Thus:Owls. Haar stem hoor je ook in single Into Giants, dat de overgang van ‘Wooden Arms’ naar deze plaat lijkt te maken. Samen met Blackwind hoor je hier nog het meest het geluid van de vorige plaat in terug, ook al wordt er hier duchtig gesneden en blijven er buiten drums, piano, een schuchtere bas en wat karige extraatjes (opnieuw die trompetten) weinig franjes over. En het resultaat is even intrigerend.

In het prachtige MorningSheets is het de gitaar die de hoofdrol wegkaapt en het nummer grotendeels draagt. Eerst is er de spookachtige gloed, daarna de mooie, donkere solo. Het maakt van dit nummer meteen een van onze favorieten. Ook Words In The Fire doet het met enkel de stemmen en de akoestische gitaar van Simon Angell. Als om te bewijzen hoe simpel muziek kan zijn.

Ook zonder potten, pannen en andere fietsbellen weet Patrick Watson rake nummers te maken. Dat wordt met deze ‘Adventures In Your Own Backyard’ ruimschoots bewezen. En ongetwijfeld zal ook de show weer de nodige rillingen over ruggen doen lopen.

Copyright: daMusic

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: