Home > cd's > Jeffrey Lewis – A Turn In The Dream Songs

Jeffrey Lewis – A Turn In The Dream Songs

Nope, met zijn stem zal Jeffrey Lewis nooit prijzen winnen. En ook zijn keuze van instrumentatie is niet meteen de meest hippe. Zijn hoezen zijn dan weer een heel andere zaak. Daar verdient hij prijzen voor. Dan blijven er nog zijn songs, die van zijn nieuwe plaat ‘A Turn In The Dream Songs’, bijvoorbeeld.

Maak kennis met Jeffrey Lewis: jongeman uit New York, muzikant, liedjesschrijver, striptekenaar, kortom artiest. Zijn strips hebben soms wat weg van Robert Crumb, zijn grappig en origineel. En eigenlijk geldt hetzelfde voor zijn muziek. Antifolk werd het wel eens genoemd, maar eigenlijk is dat een weinigzeggend etiket. Dat hij ooit een plaat met covers van Crass opnam, zegt misschien iets meer, maar nog steeds niet heel veel.

Wat we eigenlijk wilden zeggen(voor we u helemaal kwijt zijn) is dat Jeffrey Lewis behoorlijk uniek is. Naast de akoestische gitaar zal je violen, fluiten, banjo’s en andere snaarinstrumenten horen, maar nooit in de format van een klassieke popsong. In Cult Boyfriend hoor je zowaar zelfs een elektrische gitaarsolo, iets dat vreemd aandoet bij de rest van de songs en toch weer helemaal past binnen dat nummer.

Een ander aspect van Lewis is zijn afwisseling tussen humor en ernst. Luister maar naar de eenzaamheid die van When You’re By Yourself uitgaat en zet daar de maffe hiphopsatire Mosquito Mass Murderer (een min of meer hidden track) naast. Met enkel drums en een vage sax op de achtergrond (als je de vioolmuggen niet meetelt) krijgt hij met dat laatste liedje zo een glimlach op je gezicht.

De overvloed aan tekst die op je afkomt doet je in elk geval extra aandachtig luisteren. De beelden die hij oproept, lijken rechtstreeks uit Lewis’ comics te komen en zijn steeds bijzonder herkenbaar en uiterst scherpzinnig. De meest gekke connecties lijken vanzelfsprekend en houden je attent. Bovendien weet hij zichzelf bijna tot op het sarcastische na te relativeren. Of zoals hij het op het einde van Cult Boyfriend uitdrukt: “This song probably ain’t gonna go very far beyond an open mic / It’s guaranteed two or three people are really going to like it”.

We zouden u kunnen zeggen dat wij het wel hebben voor Time Trades vanwege de ontspannen manier waarop dat lied wordt gebracht, alsof hij tijd genoeg heeft, en So What If I Couldn’t Take It vanwege dat hectische tempo en de schitterende tekst, maar dat zou opener To Go And Return en het intrigerende, pseudo-filosofische Krongu Green Slime onrecht aandoen.

‘A Turn In The Dream Songs’ is een plaat die je als geheel moet beluisteren. Wie zijn teksten graag grappig en met de nodige humor (“If I’m really all that awesome, wouldn’t more people think so?” uit Cult Boyfriend) heeft, zal in Jeffrey Lewis een (al dan niet nieuwe) held vinden. De krassende stem en specifieke muziek neem je er dan immers graag bij.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: