Home > Concerten > The War On Drugs – Alexander Tucker – AB-Club, Brussel – 17 september 2011

The War On Drugs – Alexander Tucker – AB-Club, Brussel – 17 september 2011

Op plaat klinken de nummers van The War On Drugs organisch, massief bijna. Er wordt zo goed als geen ruimte gelaten en al zeker niet voor stilte. Naar eigen zeggen heeft leading man Adam Granduciel er lang over gedaan om te komen tot dat geluid. Dan kan je toch niet anders dan benieuwd zijn naar hoe het klinkt als hij met zijn (vernieuwde) band op het podium staat.

Het was al meteen even schrikken toen wij de AB-Club binnenkwamen. Klopte dit wel? Stond daar een dj-tafel? Uiteindelijk bleek het niet om draaitafels, maar om loopstations te gaan. Materiaal dat Alexander Tucker gebruikt om zijn songs te reproduceren. Met behulp van DAT-tapes en vooral met zijn eigen stem bracht hij een set, waarin hij drones naadloos liet overgaan in strijkers en akoestisch gitaargetokkel in noise.

Dat zijn eerste song Loops heette, was in dit geval veelzeggend. Maar het werd pas boeiend toen hij zijn stem in de strijd gooide. Soms leek die perfect te passen bij de lieflijke klanken die hij met de loopstations produceerde, op andere momenten kon het contrast niet groter zijn. Wel moeten we toegeven dat we ons afvroegen wat de toegevoegde waarde ten opzichte van zijn platen was. Maar verder was dit best intrigerend.

En dan was het tijd om de oren te spitsen voor één van de meest spannende bands van het moment. The War On Drugs wisten te bevestigen met hun tweede album ‘Slave Ambient’. Het is zo’n plaat die je onmogelijk kan onderbreken, één waarbij de fast-forwardknop van de cd-speler ongebruikt blijft.

Adam Granduciel speelde in de traditionele opstelling met bassist, drummer en toetsenist, terwijl hij zelf de gitaar hanteerde. Wie naar een optreden van deze band gaat, moet niet verwachten dat de massieve sound van de plaat ook op een podium te horen zal zijn.

Al gauw bleek dat er anders gemusiceerd zou worden en dat er veel meer ruimte gelaten werd aan de instrumenten. Dave Hartleys bas kreeg al meteen de vrijheid om de nodige fantasietjes tevoorschijn te toveren. Later zou ook de piano annex orgel van Robby Bennett zijn duit in het zakje mogen doen. Die laatste haalde trouwens op gezette tijden ook de twaalfsnarige, akoestische gitaar boven.

Wat opviel was dat de songs ook in deze iets meer uitgeklede versies moeiteloos overeind bleven. Of het nu het wervelende Baby Missiles was, dat erg vroeg in de set zat of het krachtige, rockende Your Love Is Calling My Name, er viel geen enkele uitschuiver te noteren.

Granduciel zong op zijn gekende manier, waarbij hij de medeklinkers liet aanslepen en de teksten iets na de noot liet vallen. Nu eens liet hij zijn gitaar huilen, dan weer zachtjes meedeinen op de ritmes, die drummer Steve Urgo aangaf.

Dat de band bijzonder relaxt was en genoot van het optreden bleek uit het contact met het publiek. Toeschouwers werden persoonlijk aangesproken en kregen zelfs een slok uit de fles Jack Daniels aangeboden. En bassist Dave Hartley werd, net voor het bisnummer, ook nog getrakteerd op een grapje, toen Granduciel het publiek vroeg om uit de bol te gaan als hij het podium terug opkwam.

Het is zinloos om hoogtepunten te gaan zoeken in een schitterend concert. Wij genoten even veel van het meer bedeesde I Was There als van bisnummer Buenos Aires Beach. We konden even goed opgaan in Brothers als in het aan Springsteen refererende Come To The City, dat beelden opriep van Amerikaanse, uitgestrekte vlaktes. Het nieuwe concertseizoen is begonnen. En hoe!

Copyright: daMusic
Foto: Wannabes

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: