Home > cd's > 22 Pistepirkko – Lime Green Delorean

22 Pistepirkko – Lime Green Delorean

Het is al meteen zoeken naar de titel van de cd op de promo van de nieuwe van 22 Pistepirkko. Deze citroenlieveheersbeestjes (psyllobora vigintiduopunctata) zijn dan ook gespecialiseerd in camouflage en blijken, na enig onderzoek, de titel van hun nieuwe plaat toch vooraan te hebben tentoongesteld. Welkom in de wereld van 22 Pistepirkko, waar wordt rondgereden in een ‘Lime Green Delorean’.

Finnen en Engels, het geeft soms rare combinaties. “Stupid” uit het gelijknamige nummer wordt dan “Stjoepied” en af en toe moet je je behoorlijk inspannen om te begrijpen waarover ze het nu precies hebben. Maar dat nemen wij er graag bij. Want deze ‘Lime Green Delorean’ haalt misschien geen topsnelheden, het is er wel eentje waarmee het heerlijk cruisen is doorheen de Scandinavische landschappen.

Variatie zit er in elk geval meer dan genoeg in dit album. In de eerste drie nummers krijg je al meteen drie heel verschillende horizonten te verkennen. In Lights By The Highway wordt de luisteraar neergevleid in een zacht bedje van elektronisch dons, op het randje van de slaap. De iele stem doet ons denken aan een kind dat een slaapliedje zingt. Maar laat u vooral niet misleiden door deze woorden want in slaap vallen is er absoluut niet bij. Daarvoor is dit gewoon te mooi, te eenvoudig, te puur.

Dream 1987 is dan weer iets helemaal anders. De luisteraar hoort iemand vertellen over een droom die hij heeft gehad. Vanwege het rare Engels heeft het soms iets lachwekkends, maar de simpele achtergrondmuziek houdt het toch spannend.

Als je daar dan UFO Girl naast legt, kom je uiteindelijk bij de eerste, echt conventionele song waarin strofen en een refrein zitten. En ook daar komen deze Finnen glansrijk mee weg. Het moet trouwens niet altijd even ingetogen zijn. In Stupid worden de gruizige gitaren bovengehaald. Het mag allemaal van ons.

Voor je het weet zit je halfweg een bijzonder afwisselende plaat waarmee je je nog geen minuut hebt verveeld en waarin je keer op keer, elke luisterbeurt weer, andere referenties ontdekt. Wij dachten aan vroege rock-‘n-roll bij So Much Snow, aan Neil Young bij Sunny Days, aan The Beatles en nog een hoop andere, grote namen.

Laat je dus verrassen door deze ‘Lime Green Delorean’. Word verliefd op dat zuinige, ingetogen Rodeo Heart of dans vrolijk de ballade van de Broken Toys. 22 Pistepirkko heeft een prima luisterplaat gemaakt, niet meteen vernieuwend, maar wel bijzonder aangenaam om steeds opnieuw te horen.

Copyright: daMusic

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: