Home > cd's > Danielson – Best Of Gloucester County

Danielson – Best Of Gloucester County

Welkom in het land van Danielson. Koning Daniel Smith regeert er met min of meer harde hand en kiest zijn hofhouding naargelang het beleid dat hij voor ogen heeft. Voor voorganger ‘Ships’ lag de nadruk op het nautische aspect en werd de zeemacht ingeschakeld. ‘Best Of Gloucester County’ heeft niet meteen een algemeen onderwerp, maar poneert de monarch wel tussen zijn volk.

In gewone mensentaal kan gesteld worden dat de nieuwe plaat van Danielson behoorlijk toegankelijk is. O jawel, een staatshoofd moet al eens de nodige grillen vertonen. Daarvoor dient een song als Olympic Portions waarin hij zelf stelt dat “Balancing seems to be the key”. Boeiend is het wel, dat zoeken naar het evenwicht, maar ook een tikkeltje vermoeiend.

Het moet niet altijd moeilijkdoenerij zijn. In Lil Norge haalt hij er zijn vrouw Elin K. bij, die zich in samenzang met Jens Lekman en hemzelf afvraagt of ze nog wel vrienden kunnen zijn. Het deuntje is bijzonder aanstekelijk en lijkt af te steken bij de wat ironische tekst. Maar dat is allemaal open voor interpretatie uiteraard.

Lekman is trouwens niet de enige edelman die de koning aan zijn hof heeft uitgenodigd. De banjo die u hoort in opener (evenals de background vocal op enkele songs) is van niemand minder dan graaf Sufjan Stevens. In dat nummer kan u – voor zover het fenomeen Danielson u onbekend is – meteen kennismaken met het typische, hoge stemgeluid van koning Daniel, vocaal en muzikaal de lakens uitdelend.

En voor een feestje is er ook altijd wel een gelegenheid. People’s Partay heeft een wat kinderlijk deuntje als basis, inclusief vreemde blazers, een op hol geslagen piano en een fanfareritme: “Party the world”. De man lijkt op een podium bloedserieus te zijn, maar heeft toch duidelijk gevoel voor humor.

Dat dit niet je doorsnee vlakke land is, had u inmiddels al door. Elke nieuwe song is weer een avontuur zodat je bijna niet kan wachten om de repeat-knop te gebruiken, want heb je nu echt alles begrepen wat er daar gebeurde in het ogenschijnlijk eenvoudige Denominator Bluise?

Al veel te lang – ‘Best Of Gloucester County’ is het achtste album dat koning Smith onder verschillende namen (Danielson Famile, Brother Danielson) uitbrengt – is deze veelzijdige vorst met de nek bekeken geworden. Hoog tijd dat deze eenzame regent krijgt waar hij recht op heeft.

Copyright: daMusic

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: