Home > Concerten > Portugal. The Man – Plants And Animals – Botanique, Brussel – 12 april 2011

Portugal. The Man – Plants And Animals – Botanique, Brussel – 12 april 2011

Portugal. The Man is zo’n band waarbij je je afvraagt hoe het komt dat er niet meer volk opdaagt voor een optreden. Misschien zijn hun platen niet altijd even consistent, maar er staan meer dan voldoende pareltjes op ‘Censored Colors’, ‘The Satanic Satanist’ en ongetwijfeld ook op de nieuwe, ‘American Ghetto’, om een concertbezoek te rechtvaardigen. Bassist Zachary Carothers gaf net voor de bis trouwens blijk van zijn tevredenheid dat er meer volk was opgedaagd dan bij hun laatste bezoek aan de Botanique.

Maar misschien had dat ook met het voorprogramma te maken. De Canadezen van Plants And Animals hebben met ‘La La Land’ een broeierige plaat gemaakt, die op het eerste gehoor wat kort afgeknepen lijkt, maar na enkele beurten steeds opnieuw weet te bekoren. En op het podium kwamen die songs er nog beter uit.

Ondanks het grotendeels ontbreken van een bas  (voor slechts twee nummers werd het instrument bovengehaald), weet deze band meer dan voldoende diepgang in hun songs te leggen. De partijen zijn mooi uitgekiend en leveren soms spannende resultaten op. Waar zanger-gitarist Warren Spicer aanvankelijk de versterkte, akoestische gitaar hanteerde, barstte de bom pas echt toen hij ook de elektrische gitaar omgordde. Faerie Dance en het schitterende The Mama Papa schraapten de pan helemaal leeg.

Bij momenten leek het erop of de drie heren ergens in een godvergeten garage aan het jammen waren. Vandaar ook dat het af en toe wat rammelde, maar dat droeg eerder bij tot de sfeer dan dat het stoorde. Plants And Animals konden hun eerste optreden op Belgische bodem als geslaagd beschouwen.

Bij Portugal. The Man werd de spanning met het nodige aantal kilovolt de hoogte in gejaagd. Vijftien songs lang werd er gemusiceerd alsof het gordijn aan de zijkant van het podium de toegang tot de hel was en Satan zich al stond te verkneukelen. Zanger-gitarist en spring-in-‘t-veld John Gourley was karig met commentaar – veel meer dan een “Thank you for coming.” kwam er niet over zijn lippen – maar des te vrijgeviger met solo’s en pakkende songs. Opvallend was dat zijn stem hier vrij hoog klonk, hetgeen zijn kwaliteiten als vocalist nog eens extra in de verf zette.

Waar er muzikaal met scherp werd geschoten, werd de aankleding van de show sober maar efficiënt gehouden. De rookkannonnen werden regelmatig aan het werk gezet om het effect van de lasers te vergroten en de spots beter te doen uitkomen, maar het liefst speelde de band blijkbaar in een soort halfschemer waarin enkel silhouetten konden worden waargenomen.

Het was hoe dan ook voor de muziek dat we gekomen waren en op dat vlak viel er helemaal niet te klagen. Gourley racete als een Duracell-konijn op speed doorheen een set, waarin verbazend veel nummers van de psychedelische, maar bijzonder smakelijke plaat ‘The Satanic Satanist’ verwerkt zaten. Vooral het The-trio (The Sun, The Home en The Woods in dezelfde volgorde als op plaat), waarbij alles tot in de puntjes werd verzorgd – heerlijk, dat subtiele belletje in The Woods – deed ons bijna zweven.

Van ‘Censored Colors’ daarentegen kwam er slechts één nummer aan bod en daarvoor moest je dan ook nog eens wachten tot het bisnummer. Verder was het een allegaartje van oudere (AKA M80 “The Wolf”) en bijzonder nieuwe (Senseless en Got It All) nummers, afkomstig van de in augustus te verschijnen zevende plaat van de groep uit Alaska.

U heeft inmiddels al begrepen dat er van de kou uit hun thuisland weinig tot niets te merken viel op deze bijzonder gesmaakte avond. Het lijkt ons dan ook niet meer dan logisch dat de organisatoren de volgende keer best een iets grotere zaal reserveren voor Portugal. The Man.

Copyright: daMusic

1. Jam
2. Guns & Dogs
3. Do You
4. Senseless
5. The Sun
6. The Home
7. The Woods
8. Got It All
9. Mornings
10. 60 Years
11. Shade
12. People Say
13. AKA M80 “The Wolf”

14. And I

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: