Home > cd's > Gruff Rhys – Hotel Shampoo

Gruff Rhys – Hotel Shampoo

Het lijkt moeilijk te geloven dat hij nog tijd heeft voor soloplaten. Als hij niet bezig is met Super Furry Animals, zijn er wel projecten als Neon Neon of de bijdragen aan Gorillaz en ‘Dark Night Of The Soul’, de samenwerking tussen Danger Mouse en Sparklehorse. En dan hebben we het nog niet eens over ‘Separado’, de documentaire die hij maakte over zijn zoektocht naar lang geëmigreerde familieleden. En toch ligt daar nu ‘Hotel Shampoo’, het derde soloalbum van Gruff Rhys.

Voor zijn derde soloabum onthoudt Gruff Rhys zich voor één keer van het zingen in zijn moedertaal. Waar op solodebuut ‘Yr Atal Genhedlaeth’ nog alle en op opvolger ‘Candylion’ zowat de helft van de songs in het Welsh werden gezongen, beperkt hij zich voor ‘Hotel Shampoo’ tot het Engels, wat het voor de doorsnee muziekliefhebber iets eenvoudiger maakt. Al zijn er nog bands die het met minder voor de hand liggende talen deden. U kan ze zelf vast wel opnoemen.

Het idee voor de titel was het resultaat van een verzameling shampooflesjes, die Rhys verzamelde tijdens zijn talloze tournees doorheen de hele wereld. En dat thema is niet eens zo gek ver gezocht, want deze songs zijn even fris als de geuren, die in je verbeelding uit die flesjes opstijgen.

Neem nu opener Shark Ridden Waters, dat ingezet wordt met een sample van een Italiaans koppeltje aan het strand, waarna Rhys’ nummer uit de denkbeeldige radio opstijgt. Alle nummers op deze plaat baden in dezelfde opgewekte sfeer, waarover die typische stem heen golft. Het is weliswaar een stem die enige gewenning vraagt, maar wie met Super Furry Animals vertrouwd is, weet tenslotte waaraan hij zich mag verwachten. Laat het voor de anderen een ontdekking zijn.

Niet dat dit voorgekauwd voer is voor SFA-fans. In tegenstelling tot heel wat van de songs van laatstgenoemde band, ontbreekt hier de angel, maar dat lijkt ons net de bedoeling geweest te zijn. Geen moeilijkdoenerij, geen ingewikkelde patronen, gewoon dertien lieve liedjes,waarop het lekker wegdromen is.

Met Honey All Over ben je als fan van betere popmuziek al meteen verkocht. Op het ritme van de drums wordt de song in een bijna kinderlijke eenvoud opgedeeld in strofen en refrein. De roffels blijven op de achtergrond aanwezig in het refrein, maar hebben het rijk voor zich alleen in de strofen. Of hoe simpel een goed liedje kan zijn.

Voor Sensations In The Dark en Take A Sentence worden blazers bovengehaald en dat laatste nummer wordt ook nog eens ingekleurd met strijkers. Space Dust 2 krijgt de stem van Sarah Assbring of El Perro Del Mar als back-up en de gitaar van Miles Kane als extraatje. Die toevoegingen hebben allemaal hun reden, maar eigenlijk zijn het de nummers in al hun eenvoud die deze plaat naar een hoger niveau tillen.

We hebben het echt geprobeerd, maar eigenlijk kunnen we geen kwaad woord kwijt over ‘Hotel Shampoo’. En als u dan toch blijkt teleurgesteld te zijn in deze plaat – tenminste, als u het de kans geeft open te bloeien – kan u het nog altijd op ons steken.

Copyright : daMusic

Advertenties
Categorieën:cd's Tags: ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: