Home > Concerten > Arbouretum – JD Meatyard – Botanique, Brussel – 16 maart 2011

Arbouretum – JD Meatyard – Botanique, Brussel – 16 maart 2011

Wie zijn weg zoekt door de wildernis van de hedendaagse rockmuziek en door het bos de bomen niet meer ziet, moet eens een kijkje nemen bij Arbouretum. Deze bebaarde, Amerikaanse eiken staan garant voor een optreden, waarvan bladeren gaan ritselen en takken rechtop gaan staan.

De opkomst was eerder matig maar dat hinderde niet. Ook JD Meatyard had daar trouwens geen problemen mee. Met zijn rechtervoet op een bierbak, de gitaar rustend op zijn dijbeen, spuide John Donaldson – zoals zijn echte naam luidt – zijn protestsongs, bol van cynisme en humor, kwistig in de rondte. Sommige van de nummers in zijn set (Lies Lies & Government) stammen uit de tijd dat hij de groep Calvin Party nog achter zich staan had. Nu beperkt hij zich tot een extra gitariste en een (karig van materieel voorziene) drummer.

Eigenlijk deed dat er allemaal niet toe, want ook in zijn eentje zou deze man met het wilde kapsel en bril (die uiteindelijk zelfs van zijn neus donderde) de nodige spanning hebben weten op te bouwen. Zijn prima songs, die hij vaak niet eens zong, maar gewoon declameerde, hadden meer dan voldoende punch om de toeschouwers in de ban te houden. Soms deed zijn werk denken aan The White Stripes, die The Fall coveren, maar dan met teksten over hoe het voelt om er niet als Johnny Depp uit te zien of de Palestijnse zaak.

Dat was toch even anders bij Arbouretum. Teksten zijn bij die band namelijk van ondergeschikt belang. Het is de muziek die primeert. De band had trouwens duidelijk zin in dit eerste optreden van de Europese tournee en zette zonder veel omhaal The White Bird in. Met enkele schaarse strofen aan tekst, wist eenieder in het publiek perfect waaraan hij zich kon verwachten.

De band strooit intense, lang uitgesponnen gitaarsolo’s rond als eikels. Nummers duurden gemiddeld zo’n 10 minuten, maar geen mens die daar in de Botanique over viel. Je raakte al gauw verzeild in koortsige dromen, gestoffeerd met ebbenhouten basgeluiden en donkere drums,  waarin orgel en gitaar je meenamen in oneindige labyrinten. De muziek van Arbouretum is geworteld in bluespatronen en psychedelica, de groep smokkelt zelfs af en toe een tikkeltje donkere country naar binnen.

Het tempo van de songs lag over het algemeen behoorlijk laag, maar ook dat stoorde niet. Er viel meer dan genoeg te beleven om de vaart toch in de show te houden. In Song Of The Nile hoorden wij ritmische indianendansen terug, al kunnen het ook geluiden van Egyptische slaven geweest zijn. Toetsenist Matthew Pierce stond bij tijd en wijle drummer J.V. Brian Carey bij (o.a. ook in Waxing Crescents) om dat ritme nog meer in de verf te zetten.

Maar het meest genieten was het uiteraard van gitarist Dave Heumann, die bijzonder geïnspireerd klonk, ook al maakte hij enkele foutjes bij het gebruik van de pedalen. Vaak was zijn stem moeilijk terug te vinden in het overdadige loof, maar even vaak – en dan vooral bij de rustige songs – bleek ook die een waardevol element in deze band te zijn.

Na een uur en twintig minuten en negen songs (inclusief bisnummer) werd het strijdtoneel ontruimd. Gedaan met headbangen en luchtgitaar spelen. Terug naar de harde werkelijkheid, maar dan wel met een lentefris hoofd, alsof je zo uit de bossen kwam.

Copyright : daMusic

Advertenties
 1. jdmeatyard
  19 maart 2011 om 7:25 pm

  hi there, many thanks for the kind words.

  just one thing… i don’t sing any Fall covers ( if that is what you mean?)

  the only song i sing by someone else is Hank Williams’ “So Lonesome I Could Cry’.

  the debut jd meatyard cd released in june on Liverpool’s Probe Plus label…

  big love

  jd meatyard

 2. muziekfriek
  19 maart 2011 om 9:22 pm

  That’s not exactly what I said. You just sometimes reminded me of The White Stripes covering The Fall. Anyway, looking forward to your cd. I am certainly going to check it out.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: