Home > Concerten > Freelance Whales / Broken Records / Belleclose – Botanique, Brussel – 10 februari 2011

Freelance Whales / Broken Records / Belleclose – Botanique, Brussel – 10 februari 2011

Beschouw het als een blind date, want eigenlijk stond het dubbeloptreden van Broken Records en Freelance Whales in de Botanique niet echt op de planning. Maar na raadpleging van de gebruikelijke kanalen leek dit wel een haalbare kaart.

Belleclose mocht de avond inzetten. Deze jonge Luikse heeft net haar eerste ep uit en stond blijkbaar met veel zelfvertrouwen voor een behoorlijk goed gevulde rotonde. Hoewel de aanwezigen aanvankelijk met het nodige respect de songs aanhoorden, dreef de aandacht algauw af en groeide het geroezemoes steeds verder aan. Het ontbrak haar nog een beetje aan persoonlijkheid waardoor het Suzanne Vega-gehalte een stuk te hoog lag. Enkel voor haar cover van Britney Spears’ Toxic (en dat hebben we echt moeten navragen) werden er hier en daar oren gespitst.

Altijd vreemd als er voor het hoofdprogramma – al valt daar in dit geval over te discussiëren – minder volk opdaagt dan voor wat daaraan voorafgaat. Vanavond was het in elk geval duidelijk dat het overgrote deel van het publiek was afgezakt naar Brussel voor Broken Records en dat al wat daarbij kwam gewoon meegenomen was.

Dat de band uit Edinburgh kwam en “pleased to be here” was, had zanger Jamie Sutherland telkens na de eerste drie songs meegedeeld, kwestie dat wij het zeker begrepen hadden. Dat had duidelijk te maken met onwennigheid, want naarmate de set vorderde en de toeschouwers steeds enthousiaster reageerden, voelden de zes – en niet zeven zoals Sutherland ons naar het einde toe probeerde wijs te maken – heren zich steeds meer op hun gemak en werd er af en toe zelfs tijd gemaakt voor een grapje (“Moeten jullie morgen werken? Bummer, ik sta morgen in Parijs.”)

Met A Leaving Song werd de spits afgebeten en meteen werd duidelijk dat deze band iets weg heeft van Arcade Fire, maar dan wel met een stevige Schotse basis. Ook Broken Records houdt namelijk van het grootse gebaar en schrikt er niet voor terug om viool en trompet in de strijd te gooien. Het resultaat was een optreden dat wat stroef begon, maar steeds meer op dreef kwam.

A Darkness Rises Up, naar eigen zeggen de enige song die de radio heeft gehaald, en A Promise, ook bekend van de tv-serie ‘Skins’, behoorden logischerwijze tot de publiekslievelingen. Wij wisten vooral Wolves en Lies, dat zou geïnspireerd zijn door Jacques Brel, te smaken. Constante in de muziek van Broken Records is wel de gestage opbouw naar een hoogtepunt, die in bijna elk nummer terugkomt. Tot nu toe zat deze blind date nog helemaal goed.

Van Freelance Whales hadden we vooraf iets meer verwacht. Het was een gewriemel van jewelste op dat grote podium omdat de bandleden voortdurend van plaats en van instrument wisselden. En aan het klassieke instrumentarium werden ook banjo, mandoline, balgorgel, synthesizer en vooral glockenspiel toegevoegd. Dat laatste instrument werd in bijna elk nummer gebruikt.

Zanger en multi-instrumentalist Judah Dadone heeft een verlegen stemmetje, dat perfect past bij de speelse, vrolijke muziek van deze band en de rest van de band stond hem op vocaal vlak regelmatig bij. Een symbiose van Hot Chip (de vrolijke, best dansbare muziek) en Los Campesinos (het glockenspiel, de steeds terugkerende samenzang en de hang naar indiesongs) is waarschijnlijk nog de beste omschrijving van wat deze New-Yorkse band brengt.

Rise & Shine beloofde het beste voor de avond, maar omdat alle liedjes zo’n beetje in hetzelfde straatje zaten, was het nieuwe er al snel af. Naarmate de avond vorderde leek het einde dan ook steeds verder weg te zijn en werd dat ene bisnummer (gelukkig bleef hun repertoire daartoe beperkt) met een zucht onthaald.

Het was geen vergissing, deze blind date, maar een echt succes was het al evenmin. Broken Records houden we nog wel in het oog, want daar zit duidelijk nog meer in. En verder heeft het geheugenverlies al toegeslagen: hoe heette die laatste band ook alweer?

Copyright foto en tekst: daMusic

Broken Records

1.  A Leaving Song
2.
3. If The News Makes You Sad, Don’t Watch It
4. Wolves
5.
6.
7. A Darkness Rises Up
8. Lies
9. A Promise
10. You Know You’re Not Dead
11.
12. Home
13. Slow Parade

Freelance Whales

1. Rise & Shine
2.
3. Generator First Floor
4. Hannah
5. Location
6.
7.

12 Thorn In My Side

Advertenties
  1. Lobke Van Getsel
    12 februari 2011 om 11:59 am

    totaal onterecht want de freelance whales waren namelijk niet zo slecht maar met de rest ben ik het mee eens

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: