Home > Concerten > Crossing Border – Arenbergschouwburg, Antwerpen – 21 november 2010

Crossing Border – Arenbergschouwburg, Antwerpen – 21 november 2010

De zomerfestivals zijn in een mum van tijd uitverkocht, maar op Crossing Border (en al evenmin op De Nachten) stond je zelden voor volle zalen, iets wat vorig jaar wel het geval was. Blijkbaar is het succes van dergelijke cultuurgrensoverschrijdende festivals toch eerder beperkt. Maar daardoor lieten wij ons dus niet afschrikken. Muzikaal viel er immers genoeg interessants te rapen.

De Arenbergschouwburg werd opgedeeld in vier zalen en was bovendien voorzien van een miniboeken- annex platenwinkel, waar je meteen ook je platen- en/of boekenkast kon aanvullen met de artiesten/auteurs die op het festival hun materiaal kwamen aanprijzen. Maar wij weerstonden aan de verleiding om onze portefeuille al meteen boven te halen en gingen op zoek naar de juiste band in de juiste zaal

In de kleine theaterzaal, voor de gelegenheid omgedoopt tot “Red Eyed Fly” – vraag ons vooral niet waarom – kreeg Field Music de kans om te tonen wat ze waard waren. Het was ons een raadsel hoe een dergelijke virtuoze band al albums vol met zo’n prachtige liedjes heeft gemaakt zonder dat de doorbraak echt geforceerd kon worden.

Misschien herkent u Them That Do Nothing wel van de schaarse keren dat het op de radio wordt gedraaid, maar hier bleek dat dit een veel te poppy song is om representatief te zijn voor wat deze band in zich heeft. Een drummer die zichzelf nooit herhaalt en steeds weer de meest bizarre roffels uit zijn kit tovert, gitaarduels die aan progrock refereren (Effortlessly), stemmen die moeiteloos de hogere regionen aftasten, de vreemdste kronkels in hun songs, je vond het allemaal terug in een korte, stevige set, waarvoor de band rond de broertjes Brewis een selectie maakte uit hun inmiddels al indrukwekkende songbook. Hier werd al meteen een standaard gezet. En waar was die platenwinkel ook alweer?

Setlist
1. Give It Lose It Take It
2. Rockist
3. Effortlessly
4. Tones Of Town
5. See You Later
6. Something Familiar
7. Them That Do Nothing
8. Each Time Is A New Time
9. Measure
10. A Gap Has Appeared
11. If Only The Moon Were Up
12. Share The Words
13. T.M.K.M.

Tussendoor pikten we even een stukje BP Fallon & Band mee. Zijn ode aan Van Morrison op de tonen van Gloria was leuk om horen. Zie het eerder als een vertelling op muziek dan als een liedje, maar deze oude rot, die ooit nog met Led Zeppelin en U2 tourde en een plaat opnam met Jack White, wist in elk geval van wanten. Met pretoogjes die boekdelen spraken en de energie van een jonge hond sprong hij het hele podium rond.

Jesse Malin slooft zich even hard uit voor een volle zaal als voor twee toeschouwers. De opkomst was dan misschien niet grandioos, de inzet was er duidelijk wel. Met zijn St. Marks Social joeg hij de vonken uit de boxen met een set die zijn hele carrière overspande. En tussendoor waren er de typische, sappige verhalen waar Malin bekend voor staat. En als er dan een versterker het begeeft, wordt daar meteen een mouw aangepast. No sweat. Of toch wel, eigenlijk.

Tijdens Bastards Of Young ging de charismatische frontman op stap door de zaal en vroeg hij iedereen te gaan zitten en mee te zingen en tijdens de afsluiter, een cover van Lennons Instant Karma, verdween hij al zingend uit de zaal, sloot de deur achter zich, maar bleef verder zingen. En hij komt daar moeiteloos mee weg precies omdat dit zo authentiek is. Hij is geen poseur, maar een rasperformer die rock en punk nog steeds hoog in het vaandel draagt. Wie hierbij was, herinnert zich vast nog het zweet dat van zijn gezicht droop, het speelplezier dat van het podium stroomde en uiteraard songs als Black Haired Girl en Wendy.

1. Burning The Bowery
2. Hotel Columbia
3. Prisoners Of Paradise
4. Disco Ghetto
5. Burn The Bridge
6. Wendy
7. The Archer
8. Mona Lisa
9. Bastards Of Young / Solitaire
10. Black Boombox
11. All The Way From Moscow
12. Black Haired Girl
13. Brooklyn
14. Pay To Cum
15. Mad World
16. Instant Karma

Voor de gelegenheid was Ed Harcourt in zijn eentje het kanaal overgestoken, maar gerichte samples van zichzelf zorgden ervoor dat je als toeschouwer soms toch de indruk had dat er een band voor je stond. Begeleiden deed hij zichzelf op piano en akoestische gitaar, maar hij haalde ook de trombone boven (I’ve Become Misguided). Wat ons zo charmeerde was het feit dat dat instrument hem duidelijk niet lag, maar dat die valse noten helemaal niet stoorden.

Zijn Church Of No Religion deed de temperatuur voelbaar dalen zodat eenieder het kippenvel zich over zijn lijf voelde verspreiden. Vaak was het ingetogen, maar soms (Undertaker Strut) durfde hij ook woest uit de hoek te komen. Afsluiten deed hij met een heerlijk Until Tomorrow Then waarbij hij bijna letterlijk afscheid kwam nemen van zijn publiek, dat hij eerder nog naar de volle maan had doen huilen tijdens Heart Of A Wolf. Ed Harcourt is een romanticus met een veel te groot hart, die ook de donkere kant van het bestaan durft bij te lichten. En laat dat nu net iets zijn waar wij voor vallen.

Setlist
1. Lustre
2. Black Dress
3. Church Of No Religion
4. ??
5. Haywired
6. God Protect Your Soul
7. I’ve Become Misguided
8. Killed By The Morning Sun
9. Lachrimosity
10. Heart Of A Wolf
11. Undertaker Strut
12. Shadowboxing
13. Fears Of A Father
14. This One’s For You
15. Until Tomorrow Then

Blijkbaar gaven de Antwerpse cultuurliefhebbers de voorkeur aan de literaire uiteenzettingen, want voor de muziek was de opkomst eerder gering. Nochtans kon u getuige zijn van enkele unieke concerten. Wij zijn in elk geval blij dit meegemaakt te hebben.

Copyright : daMusic

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: