Home > Concerten > Joe Satriani – Ned Evett and Triple Double – Koninklijk Circus, Brussel – 30 oktober 2010

Joe Satriani – Ned Evett and Triple Double – Koninklijk Circus, Brussel – 30 oktober 2010

Chickenfoot was een leuk tussendoortje. Niet meer dan dat. Met Sammy Hagar, Michael Anthony en Chad Smith was het voor Joe Satriani ongetwijfeld leuk jammen en muzikaal zat het ook allemaal prima. Maar de teksten van Hagar waren even overbodig als puberaal. Dus waren wij maar al te blij toen er een volgend, instrumentaal album van de meester zelf verscheen. En dat daar een tournee bijhoort, spreekt uiteraard vanzelf.

‘Black Swans And Wormhole Wizards’ heeft niet de potentie van het vorige album. Er wordt niet echt vernieuwd. Geen enkel nummer zit onder de middelmaat en Pyrrhic Victoria past mooi in zijn inmiddels indrukwekkend oeuvre, maar het experiment dat in die vorige plaat zat, is hier niet meer terug te vinden. Gelukkig zijn er nog de optredens, die aantonen dat Satriani in de vierentwintig jaar dat hij zijn gitaar heeft doen spreken, een impressionant stel songs bij elkaar heeft geschreven. Dat was in het Koninklijk Circus niet anders.

Met Ned Evett and Triple Double had Satch dezelfde support act als bij het vorige optreden bij zich. En opnieuw kon deze fretloze gitarist niet echt overtuigen. Virtuoos was het genoeg, maar met vier songs (waarvan Red Red Room dan nog voor de helft uit een volledig overbodige drumsolo bestond) die de bluesrock nieuw leven moeten inblazen, maar eigenlijk enkel in herhaling vervielen, was het ongeduldig uitkijken naar het hoofdprogramma.

En dat geduld werd beloond. Joe Satriani is nog steeds een meestergitarist, die schijnbaar zonder enige moeite en met een timing die aan de perfectie grenst, de sterren van de gitaarhemel speelt. Met een vierkoppige band achter zich, werd een overzicht gebracht uit een carrière waar wij onze hoed voor afdoen.

Ice was de opener en toonde meteen aan waarom Satch zo aanbeden wordt door zowel amateur- als professionele gitaristen overal ter wereld. In zijn kenmerkende houding, de knieën lichtjes gebogen, het bovenlichaam naar achteren hellend en de ogen verstopt achter de obligate zonnebril, pakte hij het publiek meteen bij het nekvel. Dat je er al meteen klassiekers als Flying In A Blue Dream tegenaan kan gooien, heeft daar uiteraard ook mee te maken.

Light Years Away bracht zo’n andere typische Satrianitrek naar boven. Met kleine stapjes op het ritme van de muziek bestreek de meester het hele podium. Meteen werd het videoscherm gebruikt om de liefhebbers te tonen hoe eenvoudig en toch weer ongelooflijk complex dergelijke gitaarkunsten kunnen zijn.

Dat videoscherm zou verder eerder abstracte beelden tonen, maar voor War was het statement op het scherm meer dan duidelijk. Beelden van oorlogen door de eeuwen heen toonden aan dat de mens nog steeds niets heeft bijgeleerd.

Op het podium waren nieuwe songs als Dream Song, zo ingebouwd tussen andere meesterwerken als Andalusia en Crystal Planet in elk geval beter verteerbaar dan op plaat, hoewel het bluesdoorslagje Littleworth Lane nog steeds niet echt in het rijtje thuishoorde.

Uiteindelijk was het afsluiter Big Bad Moon die ons nog het meest ontgoochelde. Maar gelukkig werd dat in de bisronde met crowdpleasers als Crowd Chant nog ruimschoots goedgemaakt.

Dit was misschien niet het beste concert dat we van Satriani ooit zagen (zijn optreden in de elisabethzaal in 2004 staat dat wat dat betreft op eenzame hoogte), maar dat betekent nog niet dat het ondermaats was. Daarvoor straalt deze getalenteerde gitarist veel te veel klasse uit. Volgende keer zijn wij dus zonder enige twijfel opnieuw op het appel.

Setlist

1. Ice
2. Hords Of Locusts
3. Flying In A Blue Dream
4. Light Years Away
5. Memories
6. War
7. Premonition
8. Satch Boogie
9. Revelation
10 Pyrrhic Victoria
11. Crystal Planet
12. The Mystical Potato Head Groove
13. Dream Song
14. God Is Crying
15. Andalusia
16. Littleworth Lane
16. Why
17. Wind In The Trees
18. Always With Me
19. Big Bad Moon

20. Crowd Chant
21. ??

Foto : Rudy De Doncker

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: