Home > cd's > Devo – Something For Everybody

Devo – Something For Everybody

“What we do / Is what we do / It’s all the same / There’s nothing new.” In What We Do windt Devo er geen doekjes rond. Maar of op ‘Something For Everybody’, de eerste studioplaat in veertien jaar van het maffe collectief uit Akron (Ohio), echt niets nieuws te vinden is? Tja.

Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Zo luidt het spreekwoord althans. Maar bij de eerste tonen wordt al duidelijk dat de sound die Devo tussen 1978 en 1990 hanteerde, nog steeds terugkomt op ‘Something For Everybody’. We horen nog steeds een samensmelting van de afgemeten elektronica van Kraftwerk met de maffe, maar strijdvaardige punk van Dead Kennedys.

Het afgemeten en erg strikte drumwerk van Josh Freese geeft ook een dansbaar karakter aan de songs. Met Human Rocket kan je zo de dansvloer op. Het newwave-geluid is onmiskenbaar. Maar aangezien dat geluid ook in dans- en andere muziek gerecycleerd wordt, past dit (en andere) nummer(s) ongetwijfeld tussen de collectie van eender welke dj.

Jammer genoeg is dat alleen niet voldoende. Echt origineel kan je deze songs namelijk niet noemen. Daarvoor is de kloof met de muzikaal meest hoogstaande periode van de band te diep. Als je Sumthin’ naast hun meest succesvolle en hitgevoelige nummer, Whip It, legt, zijn de gelijkenissen zo groot dat de verschillen – een ander gitaarriffje, die bassynthesizer, … – bijna niet opvallen.

En dat is niet het enige probleem. Naarmate het album vordert, gaat de kwaliteit van de nummers er ook niet op vooruit. Cameo kan je beter meteen overslaan en Later Is Now doet nog een wanhopige poging, maar in No Place Like Home en March On wordt vergeefs gezocht naar nieuwe invalshoeken. Misschien was “Schoenmaker, blijf bij je leest” hier meer toepasselijk geweest.

Wie wil kennismaken met deze band, kan zich beter de reissues van hun debuut ‘Q: Are We Not Men? A: We Are Devo!’ aanschaffen. Of ‘Freedom Of Choice’ voor wie het graag iets conventioneler heeft. ‘Something For Everybody’ is net goed genoeg om het ijs te breken voor de jeugd van deze donkere dagen, maar om echt kennis te maken met de de-evolution, moet je terug in de tijd.

Copyright : daMusic

Advertenties
Categorieën:cd's Tags: ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: