Home > Concerten > Dour 2010 – Dag 3 – 17 juli 2010

Dour 2010 – Dag 3 – 17 juli 2010

Hoezo? Dour gemist? Dus u hebt Fucked Upzanger Damian Abraham niet voor rattenvanger van Hameln zien spelen met zowat alle fotografen en de helft van de tent op sleeptouw? En u hebt die fans van Archie Bronson Outfit niet volledig (!!) uit de kleren zien gaan op het podium? En u hebt … ? Enfin, dit is wat u dus hebt gemist.

Dat Rainbow Arabia (Petite Maison dans la Prairie) de vroege toeschouwers aan het dansen kreeg, leek ons erg verwonderlijk. En daarvoor had dit duo (broer en zus, naar het schijnt) niet meer nodig dan wat synthesizers, een voor een schaars akkoord bovengehaalde gitaar, maar vooral Tiffany Preston, een energieke jongedame die met haar Michael Jacksonschoenen geen seconde stilstond. Haar stem werd ondergedompeld in echobaden en de muziek was eenvoudig, hier en daar opgeluisterd met ethnische invloeden en er vooral op gericht de toeschouwers aan het dansen te krijgen. Dit was leuk als opener, maar even gauw vergeten.

Folk is opnieuw hot dezer dagen en ook The Middle East (Petite Maison dans la Prairie) past in dat rijtje. De inbreng van een keur aan instrumenten (akkordeon, dwarsfluit, trompet, banjo, mandoline,…) naast de klassieke gitaren,bas en drums en vooral een hoed vol sterke songs maakten dit optreden tot het eerste hoogtepunt van de dag. Het ene moment werd je heen en weer gewiegd op de tonen van een wals (Through Time) terwijl je net voordien (Talk) werd je nog meegesleept door een intrigerend verhaal. Het was hun eerste optreden in België, maar wij hopen dat er nog zullen volgen, want deze band heeft alle beloftes volledig waargemaakt.

Setlist

1. Morg
2. Hunger
3. Darkest Side
4. Talk
5. Through Time
6. Spell
7. Lie There
8. Blood
9. Deep

Mayer Hawthorne & The County (Club Circuit) komen uit Detroit, maar dat hadden ze niet eens drie maal hoeven verkondigen. De muziek sprakin dat opzicht de spreekwoordelijke boekdelen. Het was grandioos om te zien hoe deze jongeman, geruggesteund door een werkelijk uitstekende groep, de volle tent aan zijn voeten deed vallen tijdens een wilde rollecoasterrit doorheen eigen en andermans werk.

Songs die barstten van de veerkracht werden afgewisseld met slows die je zo je buurman in de armen deed vallen. Dat hij het geheel ook nog afwerkte met spetterende covers van ELO’s Mr Blue Sky en James Pants’ Thin Moon deed onze bewondering zowaar nog meer groeien.

We geven het grif toe: wij beschouwden Mayer Hawthorne eerder als een opvullertje, maar deze schitterende groep uit de Motor City hield ons volledig in de ban. Als Jamie Lidell het voor bekeken zou houden is de opvolging al verzekerd. Misschien kleur Hawthorne iets meer binnen de lijntjes, maar geen dansende ziel in deze tent die daar om maalde.

Setlist

1. Your Easy Lovin’ Ain’t Pleasin’ Nothin’
2. Make Her Mine
3. Maybe So, Maybe No
4. Gangsta Luv (Snoop Dogg)
5. Shiny & New
6. I Wish It Would Rain
7. Work To Do
8. Mr. Bill
9. One Track Mind
10. Mr. Blue Sky (E.L.O.)
11. Fly Or Die (N.E.R.D.)
12. Green Eyed Love
13. Love Is All Right
14. Thin Moon (James Pants)
15. Just Ain’t Gonna Work Out
16. The Ills

Vergeet de donkere kant van de maan, vergeet die loden zeppelin, in 2010 wonen de goden van de rock-‘n-roll op Black Mountain (Petite Maison dans la Prairie). Al twee keer eerder zagen we deze band aan het werk en, hoewel ze ook toen al indruk maakten, straalde de zelfzekerheid er nu van bij aanvang vanaf.

Zangeres Amber Webberkwam niet altijd boven het geweld uit, maar was desondanks toch behoorlijk aanwezig. Verder was het een ware verademing om te zien hoe Tyrants werd opgebouwd tot anthem van de moderne rock., hoe No Hits als een warm deken werd uitgespreid en het publiek bijna onder hypnose bracht. Gitarist-zanger Stephen McBean maakte zijn gitaarsolo’s haast tastbaar en genoot met volle teugen van de open monden en knikkende koppen in het publiek. Black Mountain is hoe rock in 2010 moet klinken: vet, gespierd en bijzonder doorleefd.

Setlist

1. Radiant Hearts
2. Wilderness Heart
3. Evil Ways
4. Angels
5. Wucan
6. Tyrants
7. Old Fangs
8. Rollercoaster
9. The Hair Song
10. Stormy High
11. No Hits

Van de kwaliteiten van Spoon (Petite Maison dans la Prairie) hoeft u ons al lang niet meer te overtuigen. En dat werd hier eens te meer bewezen. De songs van Britt Daniel en consoorten hebben bij ons absoluut een streepje voor. ‘Transference’, hun laatste full album, staat weer vol van dergelijke pareltjes en dat kwamen de heren eindelijk – Daniel gaf het eerlijk toe – nog eens op een Belgisch podium bewijzen.

Van de nieuwe nummers is Is Love Forever? onze absolute favoriet. Met drie gitaren wordt dit nummer er met de drilboor ingeramd, maar ook Nobody Gets Me But You en Written In Reverse gaven blijk van dezelfde intrinsieke waarde. Aanvankelijk waren er enkele technische problemen, maar algauw geraakte de band volledig op dreef. De obligate knieval voor zijn versterker in My Mathematical Mind, het voetgeschuifel, de piano die door Eric Harvey behamerd werd, het was er allemaal, maar het waren vooral de songs, die stuk voor stuk een stevig rockjasje meekregen, die ons op het puntje van de stoel hielden.

Tussendoor mocht festivalman Roger zijn jaarlijkse show verkopen en een “solo on stick” geven tijdens I Turn My Camera On en toen was het plotseling al voorbij. Dit was dan wel geen zaaloptreden, maar dat neemt niet weg dat wij er met volle teugen van genoten hebben. Hiermee kunnen we alvast verder tot in november wanneer de band zijn opwachting maakt op het Crossing Borderfestival.

Setlist

1. Black Like Me
2. Nobody Gets Me But You
3. Jonathan Fisk
4. Written In Reverse
5. The Way We Get By
6. The Ghost Of You Lingers
7. Is Love Forever?
8. Cherry Bomb
9. My Mathematical Mind
10. Everything Hits At Once
11. I Turn My Camera On
12. Don’t Make Me A Target
13. Small Stakes
14. The Underdog
15. Got Nuffin

Wordt vervolgd!

Copyright : daMusic

Advertenties
  1. Online verzekering
    26 juli 2010 om 8:29 am

    Leuke site, alleen een beetje erg smal

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: