Home > Concerten > Dourfestival – Dag 1 – 15 juli 2010

Dourfestival – Dag 1 – 15 juli 2010

Hoezo? Dour gemist? Dus u hebt Fucked Upzanger Damian Abraham niet voor rattenvanger van Hameln zien spelen met zowat alle fotografen en de helft van de tent op sleeptouw? En u hebt die fans van Archie Bronson Outfit niet volledig (!!) uit de kleren zien gaan op het podium? En u hebt … ? Enfin, dit is wat u dus hebt gemist.

Al snel werd duidelijk dat de show in Showstar er niet zomaar staat. Frontman Christophe Danthinne – inderdaad, het gaat hier wel degelijk om een Belgische groep – weet perfect hoe hij de show moet stelen. En daarvoor zijn alle middelen goed : gelaatsuitdrukkingen, handbewegingen, interactie met het publiek, de drummer bijstaan, … Elk nummer komt hij wel met iets nieuws op de proppen.

En ook de muziek loont zeker de moeite. Wij hoorden Psychedelic Furs (Dan) en Oasis (Uruguay, niet toevallig een song voor het desbetreffende voetbalteam), maar er zijn nog heel wat (Britse) invloeden die je erin kan zien. Het was in elk geval schitterend om te zien hoe deze band al vroeg op de dag de Club Circuittent op de knieën kreeg. De standaard was gezet. Aan de rest van het programma om die te halen en/of te overtreffen.

Setlist

1. Think Ringo
2. Residents Of The Lost Club
3. Gold Mine
4. Battle Of The Bands
5. On The Telly
6. Finger Generation
7. Dan
8. My Name Is John
9. Uruguay
10. (Love)
11. Flavour
12. Building A House

Curieuze naam, Wild Beasts, want veel wilds gaat er van hun muziek niet uit. Niet dat dat ook maar iets hoeft te betekenen, want met hun geïnspireerde en ingenieuze indierock wisten de heren de Club Circuittent wel te boeien. Vooral zanger-gitarist-toetsenist en ideale schoonzoon – dat haar was misschien iets te lang – viel op vanwege zijn kenmerkende stem: soms opvallend hoog, dan weer vrij laag, maar steeds erg strak. Spannende basintro’s van die andere stem Tom Fleming (The Fun Powder Plot), subtiele en erg gerichte toetsen (The Devil’s Crayon), schitterende stemmen, Wild Beasts had het allemaal.

Setlist

1. The Fun Powder Plot
2. This Is Our Lot
3. All The King’s Men
4. Brave Bulging Buoyant Clairvoyants
5. Two Dancers (I)
6. Two Dancers (II)
7. We Still Got The Taste
8. The Devil’s Crayon
9. Hooting & Howling

Wie nog durft beweren dat metal op sterven na dood is, heeft duidelijk Baroness niet aan het werk gezien in het Petite Maison dans la Prairie. Met een niets ontziend geweld ontpopte deze dame van adel zich tot een ware pletwals. Spannende gitaarduels, grunts in samenzang, op zowat alle mogelijke vlakken werden de metalclichés hier doorbroken. Na de instrumentale intro was Jake Leg slechts de eerste akte van een toneelstuk dat ons tot de laatste seconde geboeid hield. Logisch dat er dus een spetterende moshpit ontstond voor het podium en dat een onverlaat het waagde om (tot tweemaal toe) het podium op te springen. Maar de hoofdrolspelers speelden het dak van de tent en genoten tot het doek viel. Wij hebben de toekomst van de metal gezien, en zijn naam is Baroness.

David Eugene Edwards is niet meteen van een kleintje vervaard. Het was dan ook niet echt een verrassing dat hij een Hongaars strijkorkestje bij zich had, dat op het teken van de meester het voortouw mocht nemen. Ziehier Woven Hand & Muzsikas. Af en toe kreeg de band ondersteuning van enkele van de strijkers, maar verder werd er gewoon afgewisseld, tot groot jolijt van het Club Circuit dat de volksmuziek maar wat graag over zich heen liet komen. Maar dat nam niet weg dat Edwards nog steeds zijn gedreven en gespannen zelf was, dat de songs nog steeds als gesels over de ruggen van de toeschouwers daalden en dat ook zijn band de teugels stevig in handen hield. Probleem was wel dat door het voortdurende afwisselen de spanning steeds opnieuw terug moest opgebouwd worden. Maar al bij al was dit toch weer Woven Hand ten voeten uit. Naar verluidt bundelden beide bands hun krachten naarmate het concert vorderde. Maar dat hebben wij helaas gemist.

Na de triomftocht van Faith No More op Pukkelpop vorig jaar en de talloze filmpjes van hun optredens op het internet, was het in spanning afwachten of Mike Patton ook dit keer weer The Last Arena zou doen daveren. Tegen de gekende roodfluwelen achtergrond zette de band het concert in met hun versie van Theme From Midnight Cowboy. En daarmee werd precies geaccentueerd wat deze band zo speciaal maakt: zonder enige gène durven zij de meest melige nummers tussen hun keiharde crossover te zetten. Ooit werd dat op boegeroep onthaald, maar dezer dagen is de iPodgeneratie niet anders gewend.

Voor Dour werd gekozen voor een niet voor de hand liggende setlist met wel enkele van de meer bekende songs (Midlife Crisis inclusief Stevie Wondertussendoortje en publieke inbreng, Epic,Easy, …), maar verder vooral met minder bekend werk. Toch lovenswaardig dat je daarmee ook een spannende set kan neerzetten. Uiteraard was er ook nog plaats voor de nodige humor, bezweerde hij een jongedame dat hij haar moeder zou neuken toen zij haar voorkant voor hem blootlegde, vooraleer hij haar zou vertellen wat voor een “filthy creature” haar dochter wel was en ging hij tot het uiterste van zijn stembanden tijdens een cover van Michael Jacksons Ben.

Afgesloten werd er met Just A Man, waarbij Patton nog even het decor afbrak en een kind de stuipen op het lijf jaagde. Als bis werden ook nog A Small Victory en Be Aggressive op het publiek losgelaten. Nee, wij waren niet teleurgesteld, maar eerder tevreden om Faith No More toch nog een laatste keer aan het werk gezien te hebben, want de tour loopt op zijn einde en verdere plannen voor nieuwe platen dan wel nieuwe optredens zijn er nog niet.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: