Home > Concerten > Black Rebel Motorcycle Club – Zaza – Wintersleep – Driving Dead Girl – Botanique, Brussel – 14 mei 2010

Black Rebel Motorcycle Club – Zaza – Wintersleep – Driving Dead Girl – Botanique, Brussel – 14 mei 2010

Verstop vrouw en kinderen. Sluit de luiken en doe de deur op slot. Black Rebel Motorcycle Club is in de stad. Geen ziel zal onberoerd blijven, geen ledemaat ongebruikt. De duivel loert in elk hoekje. Brussel was voor niemand veilig.

Driving Dead Girl had de boodschap in elk geval begrepen en smeet zich dan ook volledig. Hun simpele rock-‘n-roll teisterde van meet af aan de nog slechts spaarzaam aanwezige oren. Zanger Dim Wild sloofde zich uit, zette hun Liquor Store letterlijk kracht bij door zijn biertje over de eerste rijen uit te spugen en sprong tenslotte in het publiek om daar zijn persoonlijke moshpit op touw te zetten. Energie en goede wil was er meer dan voldoende. Enkel de juiste songs leken ontbreken nog want echt veel bleef er niet hangen.

‘Welcome To The Night Sky’ van Wintersleep is zo’n plaat die elke keer je hem draait beter wordt. En deze Canadezen hebben net een nieuwe cd uit. Blijkbaar is die nieuwe plaat – ‘New Inheritors’ verschijnt deze week – nog te vers, want het waren twee songs uit de vorige plaat – Drunk On Aluminium en Oblivion – die het eerst aan de beurt kwamen. Een keuze die bijzonder gesmaakt werd, maar je toch een beetje op je honger liet zitten.

Met Echo Location en Black Camera werd dan toch een voorproefje van die nieuwe songs gegeven. Meer en meer kregen wij hiermee de indruk dat Wintersleep waardige opvolgers (voor zover dat al nodig zou zijn) zijn van die andere Canadese band. Paul Murphy is dan misschien geen Gordon Downie, The Tragically Hip komen vooral bij de nieuwe songs over het muurtje kijken. De korte set (zeven nummers) was in elk geval genoeg om ons nieuwsgierig te maken naar die nieuwe plaat.

Over het optreden van Zaza kunnen we kort zijn. Terwijl de muziek ons bij momenten deed denken aan bands als I Am X, was er van energie noch van persoonlijkheid enige sprake. De “immense muscular drums” waarvan sprake op hun MySpace waren misschien wel aanwezig, maar overschaduwden het gitaargepingel volledig. Enkel het basspel van Jennifer Fraser haalde ons af en toe uit onze slaap.

Dat was toch wel even anders bij Black Rebel Motorcycle Club. Robert Been deed zijn bas zoals steeds opborrelen vanuit de diepste gedrochten van de hel en Peter Hayes haalde zijn inspiratie naar goede gewoonte bij de vuigste garagerockbands. Waar ‘Howl’ een duidelijk teruggrijpen was naar de bluesrock waaruit deze heren durven putten, is de nieuwste cd ‘Beat The Devil’s Tattoo’ de manier waarop zij zich die bluesrock eigen maken. De invloeden van garagerock, punk en noise werden eronder gemengd en maakten het geheel tot typisch BRMC.

En die nieuwe songs vielen duidelijk in de smaak van de talrijk opgekomen fans. In de bijna tien jaar dat de band meedraait, heeft de band een stevige fanbase opgebouwd. Fans die zich hier helemaal lieten gaan en de eerste rijen tot een tornado omtoverden. Er werd volop gecrowdsurft en bijna elke song was een uitnodiging om uit de bol te gaan.

Naar goede gewoonte namen Been en Hayes om de beurt enkele songs voor hun rekening, waarbij wij toch vooral onder de indruk waren van de manier waarop Been zijn (jonge) publiek wist mee te slepen. Of dat nu de wilde oorlogsdans War Machine was dan wel het eerder gematigde Sweet Feeling, alles was even overtuigend.

En de schaarse (iets) meer ingetogen songs als Mercy, dat naar goede gewoonte live nog een verlengstuk krijgt, of het nog steeds even schitterende Ain’t No Easy Way slaagden er niet eens in om de gemoederen ook maar enigszins te bedaren. Het hellevuur leek op geen enkele manier te stoppen.

Zoals het hoort werkte dit concert in twee richtingen: de vuurbal werd door de band de zaal in gegooid waarna de fans hem opstookten en terug het podium op kaatsten. Dit was zonder enige twijfel één van de beste shows die wij dit jaar al hebben gezien.

Copyright : daMusic
Foto : Music in Belgium

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: