Home > cd's > Jamie Lidell – Compass

Jamie Lidell – Compass

Dames en heren, welkom aan boord van de Jamie Lidell IV. Uw kapitein staat garant voor een veilig vervoer, maar de reis verloopt volledig op eigen risico. Aanvankelijk zal u zich misschien lichtjes ongemakkelijk voelen, maar die sensatie is van voorbijgaande aard. En in geval van nood is er nog steeds het ‘Compass’ om op terug te vallen.

Want deze plaat beluisteren is inderdaad een ervaring. Namen als Prince en Marvin Gaye borrelen spontaan in ons op wanneer deze songs uit de boxen schallen. Bovendien is dit werkstuk ongelooflijk inventief, gevarieerd en rijk gevuld.

Zorg er in elk geval voor dat u dit album – al is het maar één keer – met de hoofdtelefoon beluistert. Zoniet zal u ongetwijfeld de details mislopen. Nu is dat niet eens zo erg, want ook zonder al die kleine nuances is ‘Compass’ een must, die je steeds verder meesleurt in zijn kielzog.

In elk nummer zit wel iets onverwachts. Neem nu opener Competely Exposed. Of dat nu een bas is dan wel een sample waarmee hij dat refrein steeds opnieuw afrondt. Of luister naar de effecten die op de stem zitten in Your Sweet Boom. Op die manier bekeken is ‘Compass’ misschien wel een terugkeer naar het overwegend elektronische ‘Multiply’, maar de soul komt desondanks nog steeds als stoom uit zijn oren. En het is precies die wonderlijke combinatie die van deze cd zo’n meesterwerk maken.

De eerste zes nummers van deze plaat zijn één lange roes waarin je wordt ondergedompeld. Je voelt de koortsige dromen zo je oren invloeien en je lichaamstemperatuur stijgen. Eigenlijk heeft dat niet eens iets te maken met het tempo dat behoorlijk varieert. In nummers als She Needs Me en I Can Love Again doemen visioenen van Prince op zijn hoogtepunt op. Deze nummers hadden voorwaar niet misstaan op diens meesterwerk ‘Sign O’ The Times’

Ook die andere grootheid zou ongeveer zo hebben geklonken, moest hij hebben kunnen experimenteren met de elektronische middelen waarover Lidell beschikt. Want er zit wel degelijk heel wat experiment in dit album. Alleen is dat steeds op ongelooflijk inventieve wijze verwerkt tot een nummer. Geen gepiel op deze plaat, maar echte songs met al wat daarbij hoort en meer.

Zelf waren we volledig weg van The Ring. Vanaf de volledig vervormde synthklanken waarmee dit nummer opent over Lidells gloedvolle zang, de piano die aansluit,die wacky blazers,… tot de absoluut laatste noot blijf je geïntrigeerd luisteren, steeds opnieuw op zoek naar wat je bij de vorige luisterbeurt hebt gemist. Maar ook over You Are Waking of Coma Chameleon kunnen we zonder de minste moeite een boompje opzetten.

Kapitein Lidell voert zijn passagiers in een speedboat langs een klein bergriviertje: een ongelooflijke adrenalinestoot zal uw deel zijn. En dat kost u enkel maar de prijs van een cd’tje.

Advertenties
Categorieën:cd's Tags: ,
  1. Medefriek
    16 mei 2010 om 10:06 am

    Heb Compass gehoord op de luisterpaal en moet zeggen dat je recensie deze plaat alle eer aandoet; what a ride! Ben bijna geneigd om te zeggen dat ik Compass beter vind dan Multiply en in vergelijking met Jim is de nieuwe plaat helemaal een klasse apart.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: