Home > Concerten > Randy Newman – Ancienne Belgique, Brussel – 9 mei 2010

Randy Newman – Ancienne Belgique, Brussel – 9 mei 2010

Bizar toch dat net een Amerikaan ons hier de les komt spellen. Randy Newman haalde met veel gevoel voor humor uit naar onze taaltwisten net voor hij The Great Nations Of Europe inzette. “We hadden een wereldrijk kunnen zijn”, zo zei hij, “als we het maar eens konden worden.” Het is maar één van de voorbeelden waarin hij ons met soms ernstige maar meestal grappige (levens)wijsheden om de oren sloeg.

Zesendertig songs speelde hij. Niet slecht voor een opa van zevenenzestig jaar oud, ook al speelde hij ze al zittend achter zijn Steinway. Naar het einde toe kreeg zijn stem het wel moeilijk, maar omdat dat sowieso nooit zijn sterkste punt is geweest, viel het enkel op omdat hij wat vaker zijn keel schraapte.

Hij heeft dan ook een catalogus opgebouwd waaraan menigeen een puntje kan zuigen. Dat hij nooit echt groot commercieel succes heeft gekend, is dan ook één van die typische onrechtvaardigheden die het leven je kan voorschotelen. Anderen maakten er dan weer wel het mooie weer mee. Wie kent tenslotte niet You Can Leave Your Hat On of Mama Told Me Not To Come.

Wat een concert van Newman zo uniek maakt, is dat hij zijn setlist zo gevarieerd kan maken, maar vooral dat hij in elk nummer wel een tikkeltje variatie brengt: een pianoriedel die hij subtiel in een song verwerkt of een tekstueel grapje dat hij opdist. Hij geniet er van als zijn publiek bij I’m Dead (But I Don’t Know It) ietsje te enthousiast opgaat in zijn rol van achtergrondkoortje en luidkeels “He’s dead” scandeert.

Zo kon je het ene moment nog met een glimlach naar zijn prachtige, meesterlijk ironische teksten staan te luisteren om het volgende moment rillingen over je rug te voelen lopen als hij een schitterend I Miss You – een ode aan zijn eerste vrouw toen hij al met zijn tweede vrouw getrouwd was (en beiden zagen er de humor wel van in) – bracht.

Hoewel wij persoonlijk eerder te vinden zijn voor zijn meer uptempo werk, betrapten we er ons steeds op vooral door slow songs als Guilty en Losing You geraakt te worden, maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat we die songs niet echt goed kennen en ze precies zeggen wat ze moeten zeggen of hoe wij het al zo vaak wilden zeggen.

Het was een prachtig concert. Dat staat als een paal boven water. En geen mens die daar vanavond over twijfelde. Hij mag dan al Harps & Angels hebben gehoord, van ons mag hij gerust nog even onder de levenden blijven.

Setlist

01. It’s Money That I Love
02. Yellow Man
03. Bad News From Home
04. Short People
05. Birmingham
06. Marie
07. Mama Told Me Not To Come
08. The Girls In My Life (Part 1)
09. The World Isn’t Fair
10. Real Emotional Girl
11. You Can Leave Your Hat On
12. The Great Nations Of Europe
13. Harps & Angels
14. I’m Dead (But I Don’t Know It)
15. Political Science
16. Guilty

17. Last Night I Had A Dream
18. Love Story
19. In Germany Before The War
20. Baltimore
21. You’ve Got A Friend In Me
22. Losing You
23. Lonely At The Top
24. Cowboy
25. Land Of Dreams
26. Louisiana 1927
27. A Few Words In Defense Of My Country
28. God’s Song
29. Rednecks
30. I Miss You
31. I Love LA
32. Sail Away
33. Feels Like Home

34. Laugh & Be Happy
35. I Think It’s Going To Rain Today

36. Rollin’

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: