Home > Concerten > De Mens – Eté 67 – Het Depot, Leuven – 29 april 2010

De Mens – Eté 67 – Het Depot, Leuven – 29 april 2010

Helemaal overtuigd waren we niet door ‘Is Dit Mijn Hart?’, de tiende plaat van De Mens. Maar dat neemt niet weg dat we voor een optreden van wat ongetwijfeld één van België’s beste livebands is altijd te vinden zijn. En dat bleek alweer volkomen terecht. De Mens is een waar beest.

Met Eté 67 had De Mens voor een origineel voorprogramma gezorgd. Dit zestal uit Luik grossiert namelijk in frisse popsongs met cajun- en zydeco-inslag. Door het feit dat ze dat in het Frans doen, krijgt het geheel trouwens iets authentieks.

Maar uiteraard is de instrumentkeuze hier belangrijk. Naast de akoestische gitaren zijn het  banjo, mandoline en balgorgeltje waarmee deze groep jongleert. En op tijd en stond worden daar ook nog eens een (lege) waterkaraf, een wasbord en andere attributen aan toegevoegd. Het enthousiasme werkte in elk geval aanstekelijk.

Vooral drummer Bryan Hayart was graag bereid zich in het zweet te werken. Naast de eigen nummers uit hun recente plaat ‘Passer La Frontière’ werd de cover van Jacques Dutroncs On Nous Cache Tout, On Ne Dit Rien perfect in de set ingepast. De stem van zanger Raphaël Breuer had ons trouwens al eerder aan deze Franse meesterchansonnier doen denken.

Eté 67 had de zaal opgewarmd, aan De Mens om te zorgen dat het kookpunt werd bereikt. Een nummer als En In Gent is daarvoor zelfs in Leuven een prima fornuis en dat bleek. Michel De Coster kwam uit de coulissen als een jong veulen dat net twee weken op stal had gestaan en maakte zich al meteen het hele podium eigen. Frank Vander Linden was zijn lakonieke zelf en Dirk Jans deed het drummen bedrieglijk eenvoudig lijken.

Buiten Spelen was daarna geknipt om de roes te verlengen, maar wat ons vooral opviel was dat de nummers die op plaat eerder gewoontjes leken (Kettingdromer, Bleek, DJ Wanhoop) ons nu wel raakten en daar had de gele gitaar die Vander Linden voor Bleek bovenhaalde niets mee te maken.

Dat de set is opgebouwd uit nieuwe nummers met daartussen verweven enkele klassiekers is niet echt nieuw. Vooral Ergens Onderweg liet een zodanig blijvende indruk op het publiek na dat er nog volop werd gezongen toen de band al lang verdwenen was. De poging tot het vormen van twee koren tijdens Sex Verandert Alles was zo’n andere, misschien iets minder succesrijke, maar daarom niet minder gesmaakte vorm van interactieve werking tussen band en toeschouwers waarop De Mens een patent heeft.

Muzikaal was het vooral geslaagd dat Make It Wit Chu (van Queens Of The Stone Age) in dat laatste nummer werd verweven en dat Luide Muziek In Kleine Auto’s tijdens de bisnummers overvloeide in een prima Nederlandstalige rockcover van newwaveklassieker Eisbär van Grauzone. Uiteindelijk dwong een uitzinnige massa (al was het dan slechts zeshonderd man) toch nog een versie van Irene af, hetgeen vooral te danken was aan de onvermoeibaarheid van Michel De Coster.

Dit optreden heeft ons gesterkt in het geloof in de livekwaliteiten van dit trio. En de nieuwe nummers vielen nergens uit de toon, ook al zijn we nog steeds niet overtuigd van de kracht van Nog Een Dag. Maar dat werd hier volledig herleid tot een voetnoot.

Setlist:
1. En In Gent
2. Buiten Spelen
3. Hier Komt Mijn Schip
4. Kettingdromer
5. Kamer In Amsterdam
6. Bleek
7. DJ Wanhoop
8. Ergens Onderweg
9. Wals Nr 3
10. Zonder Verlangen
11. Nog Een Dag
12. Ik Droomde Dat Ik Sliep
13. Sex Verandert Alles
14. Ik Besta
———
15. Ambulancier (solo en akoestisch)
16. Luide Muziek In Kleine Auto’s
17. Ijsbeer (Grauzone)
———
18. Irene

Copyright : daMusic
Foto : Digg

Advertenties
Categorieën:Concerten Tags: , , ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: