Home > cd's > Gil Scott-Heron – I’m New Here

Gil Scott-Heron – I’m New Here

Spoken Word. Het blijft op elk vlak een buitenbeentje. En Gil Scott-Heron was en is zelf dus blijkbaar nog steeds een buitenbeentje binnen dat genre. In die mate zelfs dat hij als voorloper van de rap en de hiphop wordt beschouwd. Nu maakt hij een comeback die die van Neil Diamond en Johnny Cash benadert. Want ‘Im New Here’, zoals zijn (voorlopig) laatste plaat heet, is behoorlijk intrigerend.

Spoken Word is een genre dat staat of valt met de performer. Gil Scott-Heron heeft voldoende meegemaakt om een hele discotheek aan cd’s vol te praten en te zingen (want dat doet hij dus ook wel degelijk). De man is eenenzestig jaar oud en maakt al opnames sinds het begin van de jaren zeventig.

Door zijn vaak militante teksten en de weigering om een blad voor de mond te nemen werd hij een voorbeeld voor jonge mensen die hun frustraties ook kwijt wilden. Blijkbaar volgt de man de muziek nog steeds want de sample waarover Scott-Heron het eerste nummer On Coming From A Broken Home, Pt1 vertelt, komt van Kanye Wests Flashing Lights.

Maar ook zonder die referenties maakt Scott-Heron (een dubbele naam die hij, zoals u kan opmaken uit het eerste nummer op de cd, van zijn grootmoeder heeft overgenomen) behoorlijk pakkende muziek. Me And The Devil drijft op een pompende beat endie gruizige stem maken het nummer helemaal af.

In I’ll Take Care Of You pakt hij het anders aan. De klaagzang over de eerder ingetogen muziek geven de song meteen een andere feel mee. En ook dit werkt feilloos. En ook New York Is Killing Me heeft een volkomen eigen gezicht.

Hoewel we er oorspronkelijk onze twijfels over hadden of deze plaat de aandacht zou vast weten te houden, blijkt ‘I’m New Here’ behoorlijk verslavend te werken en de plaat staat intussen nog steeds tussen onze favorieten. Zelfs de interludia als I Was Guided passen naadloos in het geheel. De levenswijsheid krijgt u er gratis bij.

Blijkbaar is het de eigenaar van XL Recordings, Richard Russell, die de productie van de plaat heeft verzorgd. En hij heeft er in elk geval een gesmaakt werkstuk van gemaakt. ‘I’m New Here’ mag zonder blozen naast Neil Diamonds ’12 Songs’ of de serie American Recordings van Johnny Cash staan.

Copyright : daMusic

Advertenties
Categorieën:cd's Tags: ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: