Home > Concerten > Rain Machine – Fool’s Gold – The Strange Boys – Ancienne Belgique, Brussel – 10 april 2010

Rain Machine – Fool’s Gold – The Strange Boys – Ancienne Belgique, Brussel – 10 april 2010

Een recensent vergelijken met een ontdekkingsreiziger is misschien iets te pretentieus. Maar toch, een festival als Domino heeft wel iets weg van een reis naar het onbekende. De groepen die er optreden zijn ofwel zo goed als onbekend of komen net aan het raam piepen. Dat was met The Strange Boys, Fool’s Gold en Rain Machine niet anders. Dus trokken wij met rugzak, kompas en open geest op onderzoek.

In het land van The Strange Boys is alles vrij eenvoudig. De rock-‘n-roll van deze jongemannen uit Texas valt terug op de basis: eenvoudige rock waarop je spieren als automatisch gaan reageren. Geen overbodig gelul tussen de nummers door, maar gewoon het ene nummer aan het volgende vastmaken en doorgaan. De spanning werd op die manier constant vastgehouden en geen enkel nummer viel daarbij uit de toon.

Het wat afgeknepen stemgeluid van zanger Ryan Sambol deed ons denken aan Andrew Dorff, die ooit nog een inmiddels al lang vergeten radiohitje (Supercool) scoorde. Namen als Chuck Berry schoten ons te binnen als we de muziek moeten proberen te omschrijven. Sambol en de andere gitarist, Greg Enlow, speelden om de beurt solo’s terwijl de ritmesectie, bassist Philip Sambol en drummer Mikey La Franchi, het eenvoudig en to the point hield. Dit was in elk geval een ontdekking die de reis al verrechtvaardigde.

De habitat van Fool’s Gold was van een heel andere aard. Dit multiculturele gezelschap uit Los Angeles probeert allerlei exotische invloeden in een modern funkjasje te steken. En dat lukte bij momenten ook.

Terwijl in de opener nog wat reserves werden achtergehouden, gingen in het volgende nummer alle registers open. De combinatie van Afrikaanse gitaarriedeltjes en Latijns-Amerikaanse percussie werkte op dat moment dan ook perfect. Blijkbaar is het taaltje waarin werd gezongen Hebreeuws, hetgeen deze hutsepot van invloeden nog extra kruidde.

Maar, hoewel het eerder karig opgekomen publiek, behoorlijk enthousiast reageerde op sommige van de songs en Night Dancing in het bijzonder, leken wij na een eerste beet al door het zoete korstje heen te zitten en bleek daaronder niet echt veel opwindends meer te zitten. Het concert bloedde dan ook eerder dood naar het einde toe.

Waar het landschap van The Strange Boys boeiend, maar herkenbaar was, waren de wegen door het rijk van Kyp Malone, u misschien ook bekend van TV On The Radio, onherbergzaam en moeilijk berijdbaar. Om elke hoek kon zich een mijlendiepe ravijn of een torenhoge rotswand bevinden.

Waar Malone in TV On The Radio een waardevolle hoeksteen is, was hij voor Rain Machine degene die het hele boeltje op sleeptouw moest nemen. En af en toe deed hij dat met verve, leidde hij ons als een ervaren berggids langs passen en prachtige valleien, maar het volgende moment leek hij dan weer volledig het noorden kwijt te zijn en was er als toeschouwer geen touw meer aan vast te knopen.

Van Leave The Lights Off en Smiling Black Faces hebben we genoten, maar het solotussendoortje was eerder lach- en slaapverwekkend en brak de set bovendien volledig doormidden zodat alle spanning in de sowieso al poreuze ondergrond verdween. Tijdens de wilde regendans die in afsluiter Winter Song werd gedaan was er nog een sprankeltje van heropleving, maar helaas was het kalf toen al volledig verdronken.

De derde Dominosteen was er een van wisselvallige kwaliteit met af en toe een vlaag van helder inzicht en even vaak donkere periodes. Maar dat is nu eenmaal het lot van de ontdekkingsreiziger.

Copyright : daMusic

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: