Home > Concerten > Band Of Horses – Tyler Ramsey – Botanique, Brussel – 9 april 2010

Band Of Horses – Tyler Ramsey – Botanique, Brussel – 9 april 2010

Blijkbaar hebben Band Of Horses met hun vorige optredens al meer dan voldoende credibiliteit opgebouwd om ook nu, voordat hun derde album ‘Infinite Arms’ zelfs maar verschenen is, de Orangerie van de Botanique moeiteloos uit te verkopen. Want zo’n optreden is voor de toeschouwers toch een – zij het berekend -risico: voor hetzelfde geld speelt de band enkel nieuwe songs. Maar Ben Bridwell had duidelijk geen zin in moeilijkdoenerij.

Tyler Ramsey, nu ook volwaardig lid van Band Of Horses, nam in zijn eentje het voorprogramma voor zijn rekening en liet zien dat hij een aardig stukje gitaar kan spelen. Vooral de instrumentale afsluiter was erg mooi. Maar ook zijn liedjes, die bol stonden van weemoed, waren het beluisteren zeker waard. Zijn vingers gingen als de lange poten van een spin over de snaren van zijn gitaar en voerden je meteen mee naar weidse vlakten zoals die alleen in de Verenigde Staten bestaan.

Het geduld van het publiek was slechts beperkt en het geroezemoes werd dan ook steeds luider naargelang de korte set van Ramsey vorderde. Dat alles werd echter meteen vergeten toen Ben Bridwell, de tattoos verstopt onder een smetteloos wit hemd, samen met de rest van de band op het podium verscheen.

Inmiddels heeft ook Ryan Monroe een vaste plaats gekregen binnen de groep. Naast de toetsen neemt hij ook de derde gitaar voor zijn rekening, waardoor het geluid extra vol klonk en er tijdens afsluiter Sugarcube (een schitterende cover van Yo La Tengo) uit drie gitaren tegelijkertijd feedback werd getoverd. Bovendien had Monroe een belangrijke rol als tweede stem en nam hij zelfs Older, één van de nieuwe nummers, helemaal voor zijn rekening.

Maar Bridwell had duidelijk begrepen dat dit publiek gekomen was voor de songs die nu al voor klassiekers kunnen doorgaan. Vandaar dat na opener Factory meteen werd overgegaan tot een prachtversie van The Great Salt Lake. Heerlijk hoe de band het nummer tot stilstand bracht om het dan weer los te laten barsten. Het toonde ook meteen aan hoe gretig het publiek wel was.

De nieuwe nummers lijken intussen op het eerste gezicht allemaal vrij ingetogen te zijn. Met de derde plaat lijkt Bridwell & Co terug te vallen op het rijke country(rock)verleden van de VS. Voor Infinite Arms waren het de akoestische gitaar en het orgel die werden ingezet. Misschien was de cover van Gram Parsons’ A Song For You wel tekenend in dat verband. Ook hij bewoog zich vooral op de scheiding tussen country en rock, met een duidelijke voorliefde voor het eerste.

Die voorliefde werd nog eens extra in de verf gezet door het eerste bisnummer, Evening Kitchen, vanop de overloop naar het podium toe te spelen met enkel Ramsey op akoestische gitaar en Bridwell en Monroe achter de microfoon.

Tussen nieuwe songs werd op tijd en stond een ouder nummer geweven zodat een mooi lappendeken van oud en nieuw ontstond. Wij noteerden prima versies van nieuwe single Compliments, van Ode To LRC en het schitterende Marry Song. En het publiek ging uiteraard helemaal uit de bol op The Funeral.

Deze set was een evenwichtig overzicht van zowel splinternieuw als ouder werk met als aanvulling enkele goed gekozen covers. Ongetwijfeld maakt Band Of Horses hiermee aanspraak op één van de belangrijkste plaatsen op één of ander lokaal festival. Van ons mag het in elk geval.

Setlist
1. Factory
2. The Great Salt Lake
3. Too Soon
4. NW Apt
5. Weed party
6. Is There A Ghost?
7. Infinite Arms
8. Older
9. A Song For You (Gram Parsons)
10. Marry Song
11. No One’s Gonna Love You
12. Blue Beard
13. Cigarettes, Wedding Bands
14. Compliments
15. Ode to LRC
16. The Funeral
17. Writers

18. Evening Kitchen
19. The Snow Fall
20. Sugarcube (Yo La Tengo)

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: