Home > Concerten > Dourfestival – donderdag 16 juli 2009 (dag 1)

Dourfestival – donderdag 16 juli 2009 (dag 1)

De eerste dag. Het gras is nog min of meer groen, de koppen nog min of meer fris. We zouden durven zweren dat we de meiden van K3 – rood, zwart, blond – mooi uitgelijnd in één of andere tent hebben zien liggen. Maar we kunnen ons vergissen : deze dwarse muziek zou hun tere zieltjes wel eens voor eeuwig kunnen verminken.

Drums_Are_For_Parades_001(meer pics)

Meteen de stier loslaten, moeten de programmatoren hebben gedacht en Drums Are For Parades (Club Circuit Marquee) was er één met vers geslepen horens. Met een rotvaart denderden ze door hun set, daarbij geen enkel obstakel ontziend. Een kudde op hol geslagen olifanten was er niets bij. Hello Pedestrian en andere songs zorgden ervoor dat ze wel degelijk de aandacht van hun publiek hadden. De moshpits waren hard, de muziek luid. Welkom op het Dourfestival.

Aggrolites_005(meer pics)

Op The Last Arena mochten The Aggrolites de boel op stelten zetten. Ze mogen dan wel uit Los Angeles komen, hun muziek kan zich meten met het beste van Jamaïca. Het was dan ook één groot feest daar voor het hoofdpodium. Wonderbaarlijk hoe deze band de wei zo vroeg in de namiddag al in beweging kreeg. Daarvoor gebruikten ze uiteraard hun eigen nummers, maar ook een cover als Don’t Let Me Down (van The Beatles) ging er vlotjes in. De catwalk die voor het podium lag, maakte het nog makkelijker om de wei op te jutten.

Asteroid_Galaxy_Tour008(meer pics)

Hoewel het er aanvankelijk op leek dat The Asteroids Galaxy Tour (The Last Arena) weinig potten zou breken, kreeg de blazerssectie in combinatie met de frisse soulpop van deze Denen toch nog enige vaart in de set. Zangeres Mette Lindberg kreeg een short toegegooid toen ze vertelde dat het veel te warm was voor de lange broek die ze droeg. Maar ondanks het watertanden van de mannelijke toeschouwers werd er niet gewisseld van kledij. Echt overtuigen kon de groep trouwens niet. Daarvoor was het geheel iets te mak. Of lag dat aan de warmte?

Jim_Jones_Revue_009(meer pics)

“Say Yeah”. Hij moet het zowat na elk nummer geschreeuwd hebben en de menigte ging er o zo graag op in. De rock-‘n-roll van de Jim Jones Revue (Magic Tent) was dan ook zo verdomd herkenbaar dat geen enkel been daarbij onbewogen kon blijven. Het was allemaal niet nieuw, maar de uitvoering was overrompelend. De muziek is schatplichtig aan de meest klassieke songs van oude rotten als Little Richard – Good Golly Miss Molly was trouwens het bisnummer – en de uitvoering heeft wel wat weg van een jonge George Thorogood. De tomeloze energie van deze Londenaars deed de rest. Wie ooit beweerde dat rock-‘n-roll dood is, kreeg hier lik op stuk. Yeah!

Leuk, maar nergens verrassend of bijster origineel was de Canadese Pascale Picard Band. Ze mag dan in het Engels zingen, het waren vooral Franstaligen die de Dance Hall bevolkten. In België passeert ze niet al te vaak en wat ons betreft, hoeft dat ook niet echt. Het enthousiasme was groot, maar dertien in een dozijn is, wat ons betreft, minstens één te veel.

MVSC_006(meer pics)

Wat de Brusselse band MVSC, een samenwerking tussen leden van Montevideo en Compuphonic, uit hun hoge hoed toverden, was voorwaar op zijn plaats in de Magic Tent. De witte konijnen waren vermomd als fantastische songs waarop het publiek alle dansremmen losgooide. Soms had het iets weg van Talking Heads, de volgende keer vond je er dan weer !!! of LCD Soundsystem in terug. Bassist Maxime en gitarist Jean namen de vocalen voor hun rekening terwijl de ritmesectie voor een onweerstaanbare basis zorgde. Vergeet Friendly Fires (die trouwens annuleerden), vergeet MGMT. Denk MVSC en overtuig uzelf.

Cocoon_005(meer pics)

Van een heel ander allooi was het Franse duo Cocoon (Dance Hall) die hun goed uitgebalanceerde folk vermengde met spaarzame, uitgekiende elektronica. De zachte stemmen van Morgane Imbeaud en Mark Daumail deden de rest. Met een ritmesectie en twee strijkers slingerden ze zich als evenwichtskunstenaars zo sierlijk van nummer naar nummer. Tussendoor was er nog plaats voor een cover van Hey Ya van Outkast. Omdat zij zich dit nummer duidelijk helemaal eigen hebben gemaakt, paste het volledig binnen het kader.

ISIS_001(meer pics)

In de Club Circuit Marquee donderde ISIS als een uit de hand gelopen lawine over de headbangende hoofden van het publiek. Zowel de oudere als nieuwe songs gingen erin als zoete koek. Maar waar het oudere songs vaak aan nuance ontbrak, sloop er in het donkere geborgte van de nieuwe songs toch af en toe een streepje licht naar binnen. De screams van zanger Aaron Turner bleven hoe dan ook even indrukwekkend en kwamen duidelijk vanuit het diepste van zijn darmen.

Santigold_005(meer pics)

Haar naam heeft ze intussen moeten veranderen in Santigold, maar dat nam niet weg dat de organisatie maar wat graag de Last Arena voor haar vrijmaakte. Inhoudelijk was er niet echt veel verschil met de show die ze vorig jaar op Pukkelpop ten beste gaf, al had Santi White overduidelijk heel wat zelfvertrouwen opgedaan door onophoudelijk op te treden. Geflankeerd door een uitstekende liveband en met haar twee backingzangeressen werd het publiek zowat de hele debuutcd voorgeschoteld. De regen mocht dan wel verwoede pogingen doen om roet in het eten te gooien, de volle wei liet het niet aan zijn hart komen en danste de druppels van zich af. Een enkel nieuw nummer (met Indiaanse drums als basis) en een wat overbodige cover van Killing An Arab van The Cure rondden het geheel af.

Hoewel het wel vaker voorkomt dat de eerste dag van een festival eerder mak verloopt, bleek de lat voor Dour 2009 meteen erg hoog te zijn gelegd.

Copyright : daMusic

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. 12 december 2009 om 5:30 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: