Home > Concerten > Friendly Fires / The Galacticos – Trix, Antwerpen – 15 maart 2009

Friendly Fires / The Galacticos – Trix, Antwerpen – 15 maart 2009

friendlyfires_0003Geen betere manier om een zondag af te ronden dan met een concert. Een concert als dat van Friendly Fires bijvoorbeeld. Eerder deze week zat de rotonde van de Botanique afgeladen vol. in Trix was de opkomst ook behoorlijk groot, maar waren er toch nog voldoende kaarten te krijgen. Des te meer ruimte hadden de aanwezigen om de ledematen uit te slaan. Want dat was waar de band uit St Albans, Hertfordshire naar streefde.

Het voorprogramma werd ingevuld door The Galacticos. Onlangs nog twaalf uur aan een stuk aan de slag in Leuven, maar nu gewoon een spannende set spelend in Antwerpen. Heerlijk om zien hoe zo’n stel jonge snaken zich amuseert op dat podium. Het publiek was enkel toegevoegde waarde, want ook zonder hadden deze jongens zich prima geamuseerd. Zelf genoten we nog het meest van drummer Jan Geelen die zijn snare molenwiekend à la Pete Townshend geselde, maar ook de rest van de groep deed wat nodig was. De poprock van dit kwartet is afwisselend, goed afgesteld en vooral erg aanstekelijk.

Friendly Fires had inmiddels duidelijk wat meer ervaring opgedaan dan hun jonge Belgische voorgangers. De zelfzekerheid waarmee Ed Macfarlane de stage inpalmt, is bewonderenswaardig. Met Lovesick werd meteen naar de hoogste versnelling geschakeld. Niks geen opwarming, gewoon meteen de beuk erin. Hortend en stotend, alsof hij net een acute aanval van de stuipen kreeg, bewoog Macfarlane zijn frêle lijf over het podium in een poging zijn toeschouwers mee te slepen in een kolkende dansroes. Tijdens Photobooth ging hij zelfs zover het publiek binnen te dringen om hen in beweging te krijgen.

En dat lukte zowaar ook. Met de regelmaat van de klok drong zich een dansend medemens naar voor om daar zijn persoonlijke ding te gaan doen.  Het openingsduo was dan ook duivels opzwepend en dat werkte bijzonder uitnodigend. Jammer genoeg blijven wij van mening dat niet alle nummers van het debuut even sterk zijn. Maar blijkbaar had de groep daarmee rekening gehouden door de iets zwakkere nummers in het midden van het optreden te steken. Het einde van de show – uiteraard met Paris als afsluiter van de set – was immers opnieuw spetterend.

Uiteindelijk kwam de groep nog terug om met Ex Lover – Macfarlane hanteerde voor dit nummer de bas – een orgelpunt achter hun Antwerpse passage te zetten. Kort en gebald, goed uitgebalanceerd, maar met nog meer dan voldoende groeiruimte moet een gepaste samenvatting zijn van deze zondagavond.

Setlist :

 1. Lovesick
 2. Jump In The Pool
 3. Skeleton Boy
 4. In The Hospital
 5. White Diamonds
 6. Strobe
 7. Photobooth
 8. On Board
 9. Paris

 1. Ex Lover
Advertenties
Categorieën:Concerten
 1. Nog geen reacties
 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: