Home > Persoonlijk > Open brief aan Springsteen of de tirannie van LiveNation

Open brief aan Springsteen of de tirannie van LiveNation

ticketnation1

Meneer Springsteen,
Beste Bruce,

Misschien vraagt u zich af waarom ik mij precies tot u wend. U spreekt nu eenmaal tot eenieders verbeelding en tot de mijne in het bijzonder. Over u doen geruchten de ronde – of ze op waarheid berusten doet zelfs niet ter zake – als zou u door New York gelopen hebben, toen u werd aangesproken om toch eens een nummer te schrijven over de ellende die de New Yorkers overkwam ten tijde van 9/11. ‘The Rising’ zou dan het resultaat zijn geweest. U bent – of lijkt, zo u wil – dus benaderbaar.

En dit onderwerp belangt u bovendien rechtstreeks aan. U bent namelijk artiest, maakt liedjes die u tegen betaling ten berde brengt. Voor die liedjes willen de fans graag een aardige cent neertellen. Ik ben ook één van die fans, die steeds opnieuw zegt dat hij de volgende keer, wanneer u een doortocht maakt door ons pierenlandje, de knip op zijn portemonnee gaat houden. Maar steeds opnieuw wanneer uw cd’s dan de speler ingaan, raak ik weer overtuigd om toch nog maar eens een laatste keer uw kunsten (want dat zijn het wel degelijk) te gaan aanschouwen.

Het is trouwens precies in de portemonnee waar uw concerten vaak pijn doen. En ik begrijp best dat er heel wat mensen en een ganse organisatie mee gemoeid zijn om uw entourage mee op tournee te nemen. Dus het mag ook best iets kosten. Alleen – en ik vraag me af of u beseft wat dit voor de “working man” betekent – die prijs loopt vaak de spuigaten uit. Meer en meer krijg ik de indruk dat de gewone man zich dit niet meer kan veroorloven. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het optreden van Neil Young vorig jaar. Er zijn mensen die voor dat bedrag een hele tijd moeten werken. Persoonlijk vind ik dat een beetje wraakroepend.

Onlangs werd aangekondigd dat de heilige maagd haar aureooltje zou komen opblinken in België. En, zoals dat dan gaat met concerten van “gerenommeerde” artiesten, wordt de organisatie hiervan in handen gegeven van LiveNation. Deze mogul heeft inmiddels echter zoveel macht vergaard dat zij de prijs bijna onbeperkt mogen bepalen. Onze dappere regering laat begaan en bekommert zich niet om de man in de straat die ook wel eens een glimp van Madonna zou willen opvangen. Dus rijzen de prijzen de pan uit en besluiten gezinnen om de welverdiende vakantie of de broodnodige vervanging van de wagen maar eens een jaartje uit te stellen. Want u mag niet vergeten dat het zelden bij een concert blijft: een t-shirt hier, wat drankjes (2,5 euro voor een miezerig bekertje) daar, parkingkosten ginder en voor je het weet ben je alweer honderd euro armer.

Wat mij dan opvalt, is dat LiveNation tijdens of na de verkoop van die tickets maar wat graag uitpakt met aanvallen op de zogeheten zwarte markt, waar tickets tegen woekerprijzen worden verkocht. En onze vermeende vertegenwoordigers in het parlement springen dan vlotjes op de kar om ook dit probleem mee aan te kunnen kaarten. Dat deze aanklacht in dit laatste geval “toevallig” de problemen die er waren met het bestellen van de tickets verdoezelt, is mooi meegenomen. Ik vraag me trouwens af hoeveel mensen er tevergeefs hebben geprobeerd om aan tickets te raken en op die manier nu verplicht worden zich op de zwarte markt te begeven. En zijn het niet de basisprijzen die bepalen wat er op de zwarte markt wordt betaald? Hou de basisprijzen lager en de zwarte markt wordt al meteen een beetje bijgekleurd.

Zelf heeft u daar ongetwijfeld geen problemen mee. U zit er warmpjes bij en dat wordt u van harte gegund. Maar u weet ook, net als ik, dat niet iedereen het even gemakkelijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Kunst in het algemeen, en in dit geval specifiek muziek, dreigt dan vaak af te vallen. Zeker wanneer de prijzen op deze wijze de ruimte worden ingestuurd. Enkel de begoeden onder ons – waartoe ik mij voorlopig gelukkig nog mag rekenen – kunnen dergelijke prijzen dan nog aan. Het samengaan met die andere kolos Ticketmaster zal er de situatie trouwens helemaal niet op verbeteren. Iets wat u trouwens – zo blijkt – ook al opgevallen is.

Misschien wordt het eens tijd dat ook de artiesten dat eens gaan beseffen en de dialoog met reuzen als LiveNation en/of Ticketmaster aangaan om hen op die manier te dwingen om iets meer redelijkheid te hanteren bij het vaststellen van hun prijzen. Want persoonlijk ben ik het meer dan zat dat ze het telkens opnieuw wagen om voor witte ridder te spelen en met hun grote hart de “bad guys” willen aanpakken terwijl ze verder onverminderd de rekening van de muziekliefhebber plunderen.

Ongetwijfeld bent u de aangewezen persoon om dit punt op te rakelen tijdens één of andere vergadering van LiveNationklanten. U bent tenslotte benaderbaar, nietwaar? Of heb ik mij dusdanig in u vergist?

Met de meeste hoogachting,

P. Van Gestel
Muziekliefhebber

PS : lees ook dit en dit.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: