Home > cd's > Rafter – Sex, Death, Cassette

Rafter – Sex, Death, Cassette

Asthmatic Kitty Records wist al te verrassen met Sufjan Stevens, Castanets en My Brightest Diamond. Met Rafter willen ze een nieuwe parel aan hun kroon toevoegen. Hun imago indachtig kan je je in elk geval aan muzikale gekte verwachten.

Welkom in de speeltuin van Rafter Roberts. “I’ve got news for you / The world is black and blue.” In Zzzpenchant wordt al meteen duidelijk dat dit geen doordeweeks plaatje is. De liedjes duren tussen 30 seconden en 3 minuten. En elke noot straalt een enorme doe-het-zelfmentaliteit uit. Rafter heeft dan ook alle songs – “stuff” zoals hij het in de inlay noemt – zelf geschreven en opgenomen met hulp van wat vrienden. Daarbij heeft hij het gekraak van cassettes en de achtergrondgeluiden nergens weggelaten, hetgeen dit album een zekere authenticiteit en originaliteit geeft.

Er zit behoorlijk wat Spielerei tussen de nummers. Wat te denken bijvoorbeeld van een niemendalletje als I Love You Most Of All. En toch weet hij je in dertig seconden te raken met niet meer dan zijn stem en een akoestische gitaar. Het zijn nochtans niet enkel de bloemetjes en de bijtjes die indruk maken. Instrumentaaltje Cuddling Raccoons is eerder rauw, al geeft het handgeklap het nummer toch nog een soort kinderlijke onschuld mee. Precies die intrinsieke tegenstellingen typeert Rafter en maakt deze release uiterst interessant.

Het lijkt erop dat deze roodharige jongeman volledig nieuw is in de muziek. Niets is echter minder waar. Hij was onder andere al sound engineer bij platen van Sufjan Stevens, maar verleende ook al zijn diensten bij werk van Rocket From The Crypt. Om maar te zeggen: dit kereltje weet wel degelijk van wanten. Vandaar ook dat die onschuld zo echt lijkt. Je hebt nergens de indruk dat hij meer dan één take heeft gebruikt voor de opnames. Alles geeft de indruk gewoon meteen op de band gegooid te zijn.

Toch is het moeilijk om negentien nummers lang bij de les te blijven. Slay Me is naar onze mening niet meteen het meest geslaagde nummer en er staan op dit album nog wel enkele nummers waarbij de aandacht wegebt. Maar kampvuursongs als Casualty Of BOC doen je dan uiteindelijk toch weer de oren spitsen.

Het mag geen wonder heten dat Rafter precies bij Asthmatic Kitty Records met open armen wordt onthaald. Hij past nu eenmaal perfect tussen Castanets en consoorten. Bovendien zijn wij ervan overtuigd dat hij in de toekomst nog heel wat muzikale potten gaat breken. Hou deze rossekop dan ook scherp in de gaten.

Advertenties
Categorieën:cd's Tags: , , ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: